latinica  ћирилица
10/09/2017 |  18:30 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Харадинај нови премијер самопроглашеног Косова- Србима обећана ЗСО (ВИДЕО)

Рамуш Харадинај, лице са српске потјернице, синоћ је изабран за новог премијера самопроглашеног Косова, и то тијесном већином. За избор његовог кабинета гласали су и посланици Српске листе, који ће у приштинској влади имати три министра.
Скупштина самопшроглашеног Косова - Фото: РТРС
Скупштина самопшроглашеног КосоваФото: РТРС

Иако Харадинај тврди да Срби нису постављали услове, из Српске листе поручују да им је обећано коначно формирање Заједнице српских општина.

Приоритет у будућем раду српских посланика и министара биће повратак расељених и опстанак Срба на Косову, истиче новоизабрани замјеник премијера и министар за повратак и заједнице Далибор Јевтић. Додаје да се српски представници неће понашати уцјенивачки, иако имају повољну политичку позицију, јер Влада зависи од српских гласова.

- Самим тим ћемо имати другачији механизам у доношењу одлука које су важне, које треба да то што није ваљало у прошлости промјене сада у будућности - рекао је потпредсједник владе и министар за повратак и заједнице самопроглашеног Косова Далибор Јевтић.

Одлука о уласку у косовску владу била је тешка, али неопходна, да би се на најбољи начин заштитили интереси Срба који живе на Косову, кажу у Српској листи.

- Чујем како кажу да ће у тој влади сједити неки припадници тзв. ОВК-а, али хајде да окренемо на другу страну, многи ти припадници ОВК нису срећни кад виде Србе у тој Скупштини и како се боре за интересе српског народа - изјавио је Игор Симић из Српске листе.

Уз Министарство за повратак, Српска листа добила је и министарства за локалну управу и пољопривреду. У свим искушењима имаће подршку Владе Србије, јасна је порука из Београда.

- Није лако бити са тим људима, није лако сједети са тим људима. Али још је теже рећи Србима на КиМ помјерите се одатле, немојте да живите свој живот, немојте да се борите за своју децу - истакао је министар одбране Србије Александар Вулин

- Ми, наравно, стојимо уз наш народ, не окрећемо лицемјерно главу од њега, већ ћемо наставити да подржавамо и Српску листу и српске представнике - нагласио је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Ипак, то не значи да ће Србија промијенити однос према Харадинају, истичу српски званичници. Са друге стране, Харадинај поручује да ће дијалог са Београдом бити настављен и да он нема алтернативу.