latinica  ћирилица
14/09/2017 |  08:40 ⇒ 11:42 | Аутор: РТРС

Због Пиранског залива Хрватска и Словенија на рубу оружаног сукоба?!

Хрватски премијер Андреј Пленковић позвао је све шефове парламентарних странака данас на састанак поводом заоштрених односа између Словеније и Хрватске због отвореног граничног спора на мору и копну у Пиранском заливу.
Пирански залив (Фото: dnevnik.ba) -
Пирански залив (Фото: dnevnik.ba)

Министар спољних послова Марија Пејчиновић Бурић каже да премијер жели упознати челнике парламентарних странака о тренутном стању односа са Словенијом.

- Тренутно разговарамо, отворили смо дијалог. И даље смо на различитим позицијама кад је ријеч о отвореном граничном питању - рекла је Бурићева, и додала, да Хрватска не признаје одлуку, али да се мора постигћи договор о имплементацији.

- Да се ради једнострано било би непримјерено и супротно повељи УН - истакла је она, и додала да ће Хрватска бранити своје интересе "онако како буде потребно".

Из СДП-а су похвалили премијеров позив свим странкама на састанак, преносе хрватски медији.

- Након консензуса који смо постигли о изласку из арбитраже због компромитовања арбитражног поступка, сада треба, према мом мишљењу, један нови консензус око једне платформе за преговоре са Словенијом. И тај консензус треба постићи између парламентарних странака - каже Јошко Клисовић из СДП-а.

И у Словенији састанак

За данас је заказана и ванредна сједница парламентарног Одбора за одбрану Словеније о "спремности војске да проведе арбитражну пресуду о граници са Хрватском", која је сазвана на захтјев највеће опозиционе Словенске демократске странке (СДС).

Премијер Миро Церар је посљедњих дана у више наврата позивао да се сједница откаже јер је тема "потпуно непримјерена". Упозорио је да се тако међународној јавности шаљу погрешни сигнали о спору с Хрватском, јер Љубљана намјерава да одлуку примијени на миран начин. И шеф дипломатије Карл Ерјавец оцијенио је сазивање сједнице непотребним.

У словеначким медијима појавила су се нагађања да је Церар оштро реаговао, тек након што је информацију о томе пренијела њемачка ДПА, уз коментар како би због Пиранског залива између Хрватске и Словеније могло доћи до напетости и сукоба.

Извор: Агенције