latinica  ћирилица
14/09/2017 |  18:35 | Аутор: РТРС

К. Дубица: Рељић одржао састанак са дрвопрерађивачима

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић данас је, на иницијативу дрвопрерађивача чија су предузећа због проблема са набавком сировине пред колапсом, одржао састанак са најзначајнијим привредницима из области дрвопрераде и превозницима шумских дрвних сортимента.
Козарска Дубица - састанак начелника општине са дрвопрерађивачима - Фото: СРНА
Козарска Дубица - састанак начелника општине са дрвопрерађивачимаФото: СРНА

Рељић је рекао да је ово већ други састанак ове године са људима који раде у дрвопреређивачком сектору и имају озбиљан проблем, немају довољно сировине због чега су дошли пред затварање својих фирми и отпуштање радника.

"То је огроман проблем који се мора рјешавати. Општина Козарска Дубица нажалост нема ингеренције да тај проблем рјешава, али оно што може да уради јесте да окупи те људе и са одговорајућим закључцима упути допис надлежним институцијама, ресорном министарству и Управи `Шума Српске`", навео је Рељић.

Он је прецизирао да су са данашњег састанка проистекла два закључка - да се позива на стриктну примјену Закона о шумама, којим је прописано да 80 одсто шумског дрвног сортимента треба да остане на подручју локалне заједнице, односно општине Козарска Дубица, а други закључак је да су у року од седам дана, уколико не буде одговора од надлежних институција, људи спремни да се солидаришу и камионима блокирају прилазе шумским путевима.

"На такав начин они морају бранити свој интерес, а моја улога начелника је да штитим своје људе и радна мјеста", навео је Рељић и изразио наду да ће надлежне институције услишити ове захтјеве и дозволити људима да се баве производњом и тако чувају радна мјеста.

Власник предузећа "Лестилиа" Драгољуб Радовић нагласио је да дубички двопрерађивачи већ данас немају сировину за прераду и да ће уколико се овај проблем убрзо не ријеши бити принуђени да отпуштају раднике.

"Ми само тражимо стриктну примјену члана 84 Закона о шумама који каже да на подручју локалне заједнице мора да остане 80 одсто шумских дрвних сортимената, а што би задовољило цјелокупне потребе наше привреде и становништва за дрвним сортиментима", истакао је Радовић.

Превозници дрвних сортимената у Козарској Дубци истакли су да због недостатка сировине остају без посла.

"Ми превозници смо директно везани за дрвопрерађиваче и возимо сву робу за Европску унију и ако они немају робу ми немамо шта да возимо", рекао је власник предузећа "Роки комерц" Владимир Рокић.

Уколико проблем са набавком сировине ускоро не буде ријешен у питање ће доћи више од 400 радних мјеста у области примарне и финалне дрвопрераде. Без посла ће остати и четрдесетак запослених на превозу шумских дрвних сортимената на подручју општине Козарска Дубица.

Данашњем састанку са дрвопрерађивачима присуствовали су и предсједник Скупштине општине Козарска Дубица Милован Баришић, те начелник Одјељења за привреду и пољопривреду Мирослав Тица.

Извор: СРНА