latinica  ћирилица
15/09/2017 |  15:55 ⇒ 18:27 | Аутор: РТРС

У Херцеговини ускоро изградња савремених система за наводњавање (ВИДЕО)

У Требињу и Љубињу ускоро би требало да почне изградња савремених система за наводњавање. Наредног прољећа, наводњаваће се већи дио површина, од планираних 1.300 хектара земљишта. Носилац пројекта, путем кредита Свјетске банке, је Министарство пољопривреде, уз учешће локалних заједница.
Наводњавање - Фото: РТРС
НаводњавањеФото: РТРС

Будући систем за наводњавање, у Требињу, са три водозахвата техничке воде, обухватио би нешто више од хиљаду хектара Требињског поља, са свим селима, његовим ободом. Вриједност пројекта је 5,8 милиона марака. Радови би требало да крену до краја мјесеца. Дужина дистрибутивног цјевовода, у првој фази, је 9,5 километара.

"Реализацијим овог пријекта добићемо савремен систем за наводњавање са контролом кој ће се вршити на једном мјесту. Ради се о скада систему са прегледом стања гдје и колико се троши воде, а добићемо и даљинско очитавање потрошње", истакао је Душко Вујовић, руководилац сектора за производњу и управљање водама ЗП ХЕТ а.д.

У већем дијелу, производња је зависила од кише. Тамо гдје је постојала могућност, наводњавање се обављало застарјелим системом отворених канала, привременим или импровизованим системима интерних цјевовода.

С обзиром на то да носи вишеструке ефекте и да ће бити препознати кроз откупне станице које треба да комплетира градски Аграрни фонд, пројекат су подржали Градска управа, Хидроелектране на Требишњици и ЈУ „Воде Српске“. Рок за изградњу система је годину дана.

"Након тога биће створени предуслови да се затвори ланац између производње и откупа, и да сврха овог пројекта у потпуности оправда и повећање приноса у пољопривреди", нагласио је Раденко Драшковић, начелник одјељења за привреду Града Требиња.

За разлику од Требиња, Љубињци ће, кроз исти начин финансирања, проблем наводњавања ријешити изградњом акумулације од 250.000 хиљада кубних метара, са 13,5 километара цјевовода и девет потисних пумпи, углавном за површине које су обухваћене производњом.

Чедомир Ћук, начелник одјељења за привреду и финансије Општине Љубиње истакао је чињеницу да је ово изразито безводан крај, а са системом за наводњавање могле би се, додаје, проширити врсте производње, увести нове, које ће постићи већи и квалитет и квантитет.

Вриједност љубињског система за наводњавање је три милиона марака, а ускоро би требало да буде познат извођач радова.