latinica  ћирилица
17/09/2017 |  15:04 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Источно Сарајево прославило крсну славу (ВИДЕО)

Град Источно Сарајево прославио је крсну славу Светог свештено-мученика Петра Даборобосанског. Света архијерејска литургија служена је у Храму посвећеном овом светитељу у Војковићима, у општини Источна Илиџа.
Источно Сарајево-слава - Фото: СРНА
Источно Сарајево-славаФото: СРНА

Источно Сарајево је мјесто рођења Српске, настајало је и градило се упоредо са њом. Одбрањено је крвљу бораца који су живот дали за своју отаџбину и за свој град, поручено је са славе града. Свима који данас живе у њему, подсјетник и понос треба да им буду Мали Зејтинлик и Романијска Лазарица.

- Врло често кажемо да је град Источно Сарајево родно мјесто Републике Српске, јер на другим мјестима смо могли изгубити понеку битку у протеклом рату, али овдје нисмо смјели, јер би губитак једне битке био огроман ризик по комплетну Републику Српску. Замислите шта би било да су снаге Првог корпсуса тзв. Армије БиХ, који је бројао 70.000, овладали платоом Романије - нагласио је Савчић.

Двије деценије након тога Источно Сарајево је град који је најпожељније мјесто за живљење од Требиња до Бијељине, а доказ за то је и све већи прилив становништва из године у годину. Град младих, спорта, туризма и културе има перспективу и за улагања јер се и привредници одлучују да улажу у ову средину.

Градоначелник Ненад Вуковић рекао је да је град очувао стабилност у финансијском, политичком, организационом и сваком другом смислу, те најавио да ће се и у будућности радити на његовом развоју и стварању бољих услова за живот грађана.

Митрополита даборобосанског Петра 12. маја 1941. ухапсила је усташка полиција, био је заточен у затвору Беледија, а 15. маја отпремљен је у загребачки усташки логор Керестинец, гдје је обријан и одузета су му сва епископска обиљежја.

Према једној верзији, Свети Петар Дабробосански убијен је у Јасеновцу, гдје је бачен у ужарену пећ за печење цигле, а према другој одведен је у Госпић, а онда је са још 55 православних свештеника бачен у јаму Јадовно на Велебиту. Свети архијерејски сабор 1998. године прогласио је митрополита дабробосанског Петра за свештеномученика.