latinica  ћирилица
17/09/2017 |  15:32 | Аутор: РТРС

Србија очекује рекордан извоз у Русију

Извоз из Србије на руско тржиште у првој половини године вриједио је 471 милион долара и већи је за 24,1 одсто у односу на исти период 2016. године.
Русија и Србија - Фото: AFP
Русија и СрбијаФото: AFP

Како наводи Привредна комора Србије, очекује се да извоз премаши милијарду долара до краја 2017. године.

На руско тржише у првој половини 2017, Србија је највише извозила свјеже јабуке, јагоде, трешње, вишње, хула хоп чарапе, хартију и картон, лијекове, пнеуматске спољне гуме, центрифугалне пумпе и производе од алуминијума.

- Извоз прехрамбених производа из Србије биљежи раст у сегменту пласмана воћа од 11 одсто, млијечних производа 6,5 одсто, поврћа 10,5 одсто, меса и прерађевина за чак 186 одсто и пића 36 одсто - рекао је директор представништва ПКС у Русији Дејан Делић.

Увоз из Русије у Србију од јануара до краја јуна биљежи раст од 1,6 одсто.

Увезено је робе за 809,4 милиона долара, највише сирове нафте, природног гаса, алуминијума, руде гвожђа и жице од рафинисаног бакра.

У саопштењу ПКС се наводи и да је укупна трговинска размјена Србије и Русије у првој половини године износила скоро 1,3 милијарде долара.

Русија је трећи трговински партнер Србији, а пласман српских производа на руско тржиште, како је оцијењено, карактерише стартна, цјеновна и конкурентна предност у односу на друге, увозне производе захваљујући јединственом, преференцијалном трговинском споразуму и бесцаринском извозу на тржиште од преко 144 милиона становника.

Извор: Б92, БЕТА