latinica  ћирилица
18/09/2017 |  09:52 | Аутор: РТРС

Трамп дебитује на Генералној скупштини УН

Амерички председник Доналд Трамп данас ће по први пут говорити о реформама Уједињених нација на почетку недјеље интензивне дипломатије којом доминира забринутост због Сјеверне Кореје, Ирана и Мјанмара.
Доналд Трамп, предсједник САД-а (фото:  AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais) -
Доналд Трамп, предсједник САД-а (фото: AP Photo/ Pablo Martinez Monsivais)

Трамп који је некада о том тијелу говорио као о "клубу" који служи да се "људи окупљају, причају и забављају", изнеће своје ставове о томе како побољшати свјетску организацију, дан прије него што се обрати Генералној скупштини УН, преноси АФП.

Овогодишњем скупу присуствује око 130 свјетских лидера, али ће све очи бити упрте у Трампа чија је политика "Америка на првом мјесту" узбунила и савезнике и непријатеље.

За време викенда, уочи засједања Генералне скупштине УН, новинска агенција АП је сумирала које ће теме бити у фокусу.

Како је та агенција навела, суочени са све већом нуклеарном пријетњом коју представља Сјеверна Кореја и масовним исељавањем припадника муслиманског народа Рохинџа из Бангладеша, свјетски лидери окупљају се у Њујорку како би разговарали о тим и другим великим изазовима, укључујући ширење тероризма и глобално загријевање.

У центру пажње биће предсједници САД и Француске, Доналд Трамп и Емануел Макрон, наводи АП, примећујући да ће за обојицу то бити прво појављивање у Генералној скупштини УН.

Извор: Агенције