latinica  ћирилица
18/09/2017 |  10:05 | Аутор: РТРС

Цијене нафте у порасту

Цијене нафте су порасле, досегнувши највиши ниво за посљедњих пет мјесеци - на лондонском тржишту цијена барела повећана је за 3,3 одсто, на 55,60 долара.

Протекле седмице, на америчком тржишту, барел је поскупио за 4,9 одсто - на 49,90 долара.

Раст цијена нафте трећу седмицу узастопно објашњава се процјенама о повећању потражње у наредном периоду, захаљујући бржем расту највећих свјетских економија.

Организација земаља извозница нафте /ОПЕК/ процјењује да ће идуће године порасти потражња за нафтом, а поручила је и да се смањује вишак понуде.

Тиме је ОПЕК сигнализирао да његов прошлогодишњи договор о смањењу производње, који су подржали и поједини произвођачи изван тог картела, даје жељене резултате.

Прошле седмице, 13 од 20 раније блокираних америчких рафинерија радило је уобичајеним или готово уобичајеним темпом, а још пет покушавало је обновити рад или га је полако интензивирало, објавио је "ИХС маркет".

Економски аналитичари вјерују да ће ове године, упркос поремећајима у раду америчких рафинерија, потражња за нафтом снажно порасти, што је кључно за раст цијена.

Они процјењују да ће се цијена барела на лондонском тржишту у 2018. години у просјеку кретати око 65, а годину дана касније око 70 долара, наводе економски портали.

Извор: Срна