latinica  ћирилица
18/09/2017 |  15:23 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

Српска и Србија раде на унапређењу сарадње у области намјенске индустрије (ВИДЕО)

Српска и Србија раде на унапређењу сарадње у области намјенске индустрије. Уочи сутрашњег састанка ресорних министара у Бањалуци, делегација Министарства одбране Србије данас у Ваздухопловном заводу Орао у Бијељини.
ВЗ Орао - Фото: РТРС
ВЗ ОраоФото: РТРС

Осим Орла, на листи предузећа која би требало у наредном периоду да сарађују са намјенском индустријом Србије су Фабрика мотора специјалне намјене у Палама и Космос у Бањалуци.

У Ваздухопловном заводу "Орао" постоје технологије којих нема у ширем подручју југоисточне Европе и то једна од најбољих машинских индустрија на Балкану , истакли су представници Министарства одбарне Србије након састнака са министром Петром Ђокићем и руководством Орла.

- Циљ је да се детаљно сагледају могућности унапређења сарадње између Републике Српске и Србије у погледу квалитетног искориштавања капацитета намјенске индустрије коју има Српска и капацитета Србије - рекао је министар индустрије, рударства и енергетике Српске Петар Ђокић.

- Министартво одбране има доста посла са овом фабриком и очекује се повећање уговора са Орлом. Разматрамо могућности унапређења способности Орла и његово дугорочно обезбјеђење у технолошком и пословном смислу - додао је помоћник министра одбране Републике Србије Ненад Милорадовић. 

Досадашња сарадња са Србијом, гдје се образовао и кадар за намјенску индустрију, била је једна од најзначајњих окосница опстанка - без унапређења сарадње упитан је и опстанак Орла - истичу у менџменту Завода.

- Ово је један од начина да се то ојача и да се уђе у инвестиције за нове програме. Без нових програма и инвестиција, Орлу нема будућности - истакао је директор ВЗ Орао Бијељина Милан Прца.

Сектор војне индустрије у Србији биљежи сталан раст броја запослених као и новоотворених компанија за извоз наоружања. Србија је, према писању медија, у протеклих пет година извезла наоружање и војну опрему у вриједности 1, 215 милијарди долара.