latinica  ћирилица
18/09/2017 |  15:42 | Аутор: РТРС

Референдум о независности Курдистана неће бити отказан?

Мало је вјероватно да ће референдум о независности ирачког Курдистана бити отказан, јер су завршене све припреме за његово одржавање, изјавио је представник Демократске партије Курдистана у Русији Хошави Бабакр.
Зграда парламента Курдистана (Фото:s.yimg.com) -
Зграда парламента Курдистана (Фото:s.yimg.com)


Изјава представника КДП у Москви дошла је након што је Врховни суд у Ираку донио одлуку да заустави одржавање референдума о независности Курдистана.

Бабакр је рекао да предсједник ирачких Курда Масуд Барзани није желио да се састане са представницима страних земаља, који су покушали да га убиједе да одгоди референдум, а када су разговори о томе почели, Барзанију "није дата ниједна реална алтернатива", преноси "Спутњик".

"Курдистан и Ирак сада имају врло мало заједничког. Наши посланици су напустили парламент у Багдаду, а ирачка војска није више у Курдистану. То је реално стање", изјавио је Бабакр.

Барзани је у јуну одредио 25. септембар као дан за одржавање референдума о независноси аутономне покрајине у Ираку. Најављени референдум је наишао на многе критике званичника из Ирака и других земаља.

Турска и Иран дијеле мишљење да би референдум у Ираку могао да изазове појачање тензија у региону, укључујући сепаратизам међу Курдима у овим земљама и позивају на одустајање од гласања о независности ирачког Курдистана.

Извор: Срна