latinica  ћирилица
18/09/2017 |  15:56 | Аутор: РТРС

Турска позвала на разговор њемачког амбасадора

Турска је позвала данас на разговор њемачког амбасадора у Анкари Мартина Ердмана у Министарство спољних послова те земље, саопштио је Берлин.
Турска     (Фото:AP Photo/ Lefteris Pitarakis) -
Турска (Фото:AP Photo/ Lefteris Pitarakis)

 Према наводима магазина Шпигл, Анкара жели да постави питање поводом прошлогодишњег приједлога њемачког парламента којим је масакр над Јерменима у вријеме Османског царства проглашен геноцидом, чему се Турска дуго жестоко опирала.

Турске власти нису се још огласиле поводом позива на разговор амбасадора или ширег спора, који је погоршан гласањем њемачког парламента и критикама Берлина стања људских права у Анкари, наводи Ројтерс.

Њемачко Министарство спољних послова нагласило је да је то 17. пут да је амбасадор те земље у Анкари позван на разговор.

Недавно је објављено да је турско Министарство спољних послова позвало на разговор њемачког амбасадора у Анкари како би изразило забринутост због одржавања „курдског милитантног скупа” у Келну.

Британска агенција прецизирала је да се саопштење изгледа односи на демонстрације, одржане 3. септембра, када је око 25.000 присталица Курда протестовало у Келну против турског предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, а неки од њих су носили постере лидера ПКК Абдулаха Оџалана који се налази у затвору.

Извор: Политка, (Танјуг)