latinica  ћирилица
18/09/2017 |  16:50 | Аутор: РТРС

Лондон жели нови споразум о безбједности

Велика Британија позвала је на потписивање новог споразума о безбједности са ЕУ након "Брегзита", како би покушала да спријечи терористичке нападе, саопштено је из британске Владе.


У саопштењу, које је издато неколико дана након што се активирала експлозивна направа у возу метроа у британској пријестоници, наводи се да Лондон жели да одржи постојеће партнерство споразумом који би отворио врата широј сарадњи, усљед повећане пријетње терориста грађанима Велике Британије и ЕУ.

Британске власти наводе да је од велике важности за јавну безбједност да Велика Британија и ЕУ одрже и прошире блиску сарадњу након што Лондон напусти Унију у марту 2019. године, преноси АФП.

"Развијање новог оквира одрживе сарадње ће захтијевати исти ниво амбиције и Велике Британије и ЕУ и обје стране ће морати да гледају даље од постојећих преседана трећих земаља", наводи се у новом споразуму и додаје се да би Лондон требало да буде у могућности да постигне споразум са Европолом о истом нивоу сарадње као што је сада.

У саопштењу Лондона наводи се да Велика Британија не одбацује могућност да остане у Европолу и у европском систему налога за хапшење.

Извор: Срна