latinica  ћирилица
18/09/2017 |  17:29 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Приједлог реформи УН потписало 128 земаља

Амерички амбасадор у УН Ники Хејли изјавила је да је 128 земаља већ потписало документ о приједлогу реформи УН који је представио Вашингтон, пренијели су локални медији.
Ники Хејли (фото: Спутњик) -
Ники Хејли (фото: Спутњик)


Она је на отварању састанка УН изразила задовољство "фантастичним" одзивом када је ријеч о приједлогу реформи организације.

Из УН наводе да би током састанка могла да буде усвојена и декларација о ширим реформама, које је предложио генерални секретар организације Антонио Гутерес.

Предсједник САД Доналд Трамп је на маргинама састанка Генералне скупштине УН изјавио да бирократија спутава рад УН и додао да подржава напоре Гутереса у намјери да пронађе начин да реформише организацију, како би могла да служи интересу глобалног мира и безбједности.

"У посљедњих неколико година УН нису достигле пун потенцијал због бирократије и лошег управљања", рекао је Трамп.

Руски амбасадор у УН Василиј Небензја је током састанка рекао да није сигуран да ће Москва потписати декларацију и додао да поједини приједлози у документу јесу важни, али је нагласио да реформа треба да буде резултат међувладиног процеса, преноси "Спутњик".

"Ни САД ни било која група земаља које дијеле њихово мишљење не могу спровести реформу УН без сагласности свих земаља чланица", закључио је Небензја.

Извор: Срна