latinica  ћирилица
18/09/2017 |  17:40 ⇒ 18:01 | Аутор: РТРС

Сједница Савјета Српске за стране инвестиције

На данашњој сједници Савјета Републике Српске за стране инвеститоре разматран је Приједлог закона о страним улагањима Српске, те поздрављена намјера да се јединице локалне самоуправе, заједно са републичким нивоом власти, активније укључе у привлачење страних инвеститора.
Сједница Савјета за стране инвеститоре Републике Српске - Фото: СРНА
Сједница Савјета за стране инвеститоре Републике СрпскеФото: СРНА

На сједници су сугерисане одређене дораде закона у дијелу који дефинише прикупљања и праћење података о страним улагањима на територији јединица локалне самоуправе.

Чланови новог сазива Савјета разматрали су извјештај Министарства за економске односе и регионалну сарадњу о активностима које спроводе кроз програм постинвестиционе подршке, у који је тренутно укључено 25 јединица локалне самоуправе из различитих дијелова Републике Српске, које чине сарадничку мрежу Српске. Циљ програма је да заједничким посјетама привредним друштвима и активностима које слиједе послије тога мотивишу постојеће инвеститоре у Републици Српској на реинвестирање, као и побољшање веза са локалном привредом.

За један дио идентификованих проблема, посебно када је ријеч о заједничким институцијама БиХ, покренуте су иницијативе за њихово отклањање, попут убрзање добијања ПДВ броја, док су о неким системским проблемима кроз информације обавијештене Влада Републике Српске и локалне заједнице.

У оквиру ове теме посебно је истакнуто питање царинске политике, царинских тарифа и Одлуке о ослобађању од плаћања царине, као и питања образовног система.

Извор: СРНА