latinica  ћирилица
19/09/2017 |  10:57 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

К. Дубица- Обиљежавање Септембарских дана одбране (ВИДЕО)

У оквиру обиљежавања Септембарских дана одбране, у Доњој Градини код Козарске Дубице, обиљежено је сјећање на 19. септембар 1995. године, када су борци Војске Републике Српске зауставили хрватске агресоре при покушају преласка ријеке Уне и заузимања територије дубичке општине.
Помен Зорану Булићу - Фото: РТРС
Помен Зорану БулићуФото: РТРС

Положени су вијенци и прислужене свијеће код спомен обиљежја подигнутог у знак сјећања на припадника Интервентног вода полиције Зорана Булића.

Прије 22 године, 19. септембра, на унском насипу, бранећи од усташких агресора своју општину, Републику и највеће стратиште српског народа Доњу Градину, погинуо је тридесетрогодишњи припадник Интервентног вода полиције Зоран Булић. Иза њега су остале супруга и двије кћери.

Нада Булић, супруга Зорана Булића, рекла је да из његовог кратког живота може да потврди да је био родољубив, и да је волио своју земљу изнад свега више.

- Погинуо је на бранику своје отаџбине. Пуно ми значи што се овдје окупимо - истакла је Нада Булић.

Током 18. и 19. септембра 1995. године на Козарску Дубицу пало је више од пет хиљада различитих врста пројектила, а хрватске снаге покушавале су заузети дубичку територију. Захваљујући херојској одбрани бораца Војске Републике Српске, напад је заустављен. 

- Имали смо велика страдања која никада нећемо заборавити. Страдала су 32 наша борца у Козарској Дубици током та два дана. Тридесет је погинуло на територији Дубице и двојица на територији Новог Града, а 14 цивила је изгубило живот. Дубица је претрпјела велика материјална разарања - навео је Драгољуб Ћибић, предсједник Борачке организације општине Козарска Дубица.

Начелник општине Козарска Дубица Раднко Рељић истакао је да се храброст ових људи не смије препустити забораву. Навео је да је обавеза младих генерација и људи који су на власти да подсјећају на те догађаје.

Током Одбрамбено отаџбинског рата погинула су 224 борца из Козарске Дубице. Материјална ратна штета причињена у овој општини процјењује се на више од педесет милиона марака.