latinica  ћирилица
19/09/2017 |  11:05 ⇒ 17:56 | Аутор: РТРС

Ђокић - Вулин: Ускоро дефинисати модел сарадње (ВИДЕО)

Модели сарадње у економском смислу и ангажовање предузећа из Српске за потребе Министарства одбране Србије биле су теме састанка министра индустрије, енергетике и рударства Српске Петра Ђокића са министром одбране Србије Александром Вулином.
Бањалука: Састанак Ђокић и Вулин - Фото: РТРС
Бањалука: Састанак Ђокић и ВулинФото: РТРС

Космос, Орао и Фабрика мотора специјалне намјене Пале су предузећа која би требало да добију могућност да раде, ангажују своје капацитете и остваре добит.

Прво у Космосу, па са министром индустрије, енергетике и рударства и директорима предузећа из области намјенске индустрије – делегација Министарства одбране Србије, на крају дводневне посјете Српској, разматрала је могуће моделе сарадње са три предузећа. Посебно атрактиван био је Космос, предузеће које је од некада посрнулог, данас све стабилније.

- Мој мандат је почео штрајком радника у том предузећу, а данас имамо предузеће које има уговорене послове од шест милиона за ову и до краја године ће имати и више - рекао је министар Петар Ђокић.

Уз Космос, за који постоји, како тврди ресорни министар, и иницијатива за приватизацију, разговарано је и о сарадњи са Фабриком мотора специјалне намјене Пале и Орао из Бијељине. Министарство одбране Србије, након добрих искустава са предузећима из Српске, итекако је заинтересовано за сарадњу, а наредних дана сви модели биће разматрани.

- Имамо потребу и за технологијом и за људима који раде у овим предузећима и само хоћемо да то подигнемо на виши ниво да се задовоље потребе Војске Србије, али исто тако да се унаприједи и пословање, али и живот људи у Републици Српској - навео је Министар Александар Вулин.

Финансијски модели још нису прецизирани, али с обзиром на то да се ради о пословима ремонта ваздухопловног система Србије, јасно је да је ријеч о вишемилионским износима, потврдили су министри. Уз цифре, сагласни су, важна је и дугорочност којом се обезбјеђује функционисање ових предузећа. Уз Космос, Орао и Фабрику мотора специјалне намјене, у оквиру данашњег разговора кандидована су још два предузећа - Творница пречишћивача Рогатица и фабрика у Рудом.