latinica  ћирилица
19/09/2017 |  12:34 | Аутор: РТРС

Влада Српске ће помоћи унапређење домаћих производа

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић рекао је данас да је Влада Српске опредијељена да помогне да се домаћи производи унаприједе и буду што боље позиционирани код потрошача и трговачких ланаца.
Глухаковић у Требињу - Фото: СРНА
Глухаковић у ТребињуФото: СРНА

Глухаковић је на конференцији под називом "Брендирање домаћих производа-Наше је боље", која се одржава у Требињу, рекао да надлежна министарства дају подстицаје за оне производе које су спремни за извоз, те да одржавањем конференција и размјеном мишљења помажу произвођачима да на што бољи начин представе тржишту свој производ.

Он каже да Херцеговина има велико богатство, аутохтоне производе као што су пршут, млијечни производи, али да је потребно да их произвођачи знају што боље представити.

"Оно што је неопходно је да сваки произвођач има причу да је њихов производ најбољи, односно много бољи од оних који се увозе и да жели да са њим буде конкурентан на тржишту. Желимо да натјерамо све произвођаче да тако размишљају", рекао је Глухаковић.

Као позитиван примјер таквог произвођача, Глухаковић је навео мљекару "Пађени" из Билеће.

Глухаковић је истакао да је данашња конференција наставак онога што Влада Српске ради већ три године, напомињући да су позвани сви заинтересовани људи који желе да свој производ унаприједе.

Божидар Влачић, смоквар из Требиња, сматра да би његов програм требало да се заштити, јер таквих производа нема нигдје у БиХ.

"Мој пројекат је од саднице до прераде листа. Прерађује се смоква, праве се ликери и ракија и палета је широка", рекао је Влачић и додао да је тај пројекат најзапостављнији на овом подручју.

Директор винског подрума "Анђелић" Требиње Милица Анђелић истиче да херцеговачке винарије раде на томе да се Херцеговина брендира као винска регија, јер је позната у свијету.

"Свака помоћ нам је добродошла. Винаре кочи Закон о винарству. Нама је потребно да се заштити географско поријекло и то је први корак који још нисмо урадили. Свијет цијени нешто што има контролу", каже Анђелићева.

Конференцији су присуствовали представници малих и средњих предузећа, Привредне коморе Требиње и невладиних организација.

Организатор конференције "Брендирање домаћих производа-Наше је боље" је Министарство трговине и туризма Републике Српске.

Извор: Срна