latinica  ћирилица
19/09/2017 |  15:46 ⇒ 15:49 | Аутор: РТРС

Поједини синдикати у ЖРС неће подржати предложене мјере Управе

Поједини синдикати у "Жељезницама Републике Српске" најавили су данас да неће подржати мјере Управе предузећа које су предложене у оквиру социјалне процјене реструктурисања тог предузећа.
Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Након данашњег састанка са Управом и експертским тимом, предсједник Самосталног синдиката одржавања шинских возила Приједор Горан Чамџић рекао је новинарима да је предвиђено отпуштање 1.000 радника до 2021. године, а од тога њих 500 већ у првој години реструктурисања.

"Добили смо документ два дана прије данашњег састанка, без могућности да се припремимо за овакву врсту дијалога", додао је Чамџић.

Према његовим ријечима, Самостални синдикат одржавања шинских возила Приједор неће подржати реструктурисање ЖРС-а, јер управа не уважава примједбе синдиката за доношење правичног Правилника о систематизацији и организацији радних мјеста, Правилника о раду, као и критеријума за распоређивања радника.

Он је изразио незадовољство чинењицом да предложеном систематизацијом највише трпи организациона јединица одржавања шинских возила Приједор, гдје је 23 одсто радника вишак, уз ризик да тамошња радионица изгуби ИСО сертификат.

Чамџић каже да је незадовољан поступцима Управе и напомиње да је на претходним састанцима Влада Републике Српске наговијестила доношење посебног закона на основу којег би се омогућило пензионисање радника са навршених 40 година радног стажа без обзира на године, да би у случају отпуштања радника све протекло без стреса и да радници не би "завршили на улици".

Представник Самосталног синдиката саобраћајно-транспортне дјелатности Предраг Малетић најавио је да ће овај синдикат издати саопштење и тако упознати јавност о томе да не подржава предложене мјере у оквиру социјалне процјене реструктурисања ЖРС-а.

"Има ових кооперативних синдикалаца који са њима /Управом/ `дувају у врећу`, па видјећемо гдје ће то завршити", додао је Милетић.

Из Управе ЖРС-а наводе да су у оквиру припреме пројекта "Реструктурисање 'Жељезница Републике Српске", који је планиран да се спроводи уз подршку Свјетске банке, данас одржана два састанка на којима су презентовани пројекат и нацрт социјалне процјене која је саставни дио планираног реструктурисања радне снаге.

"У складу са захтјевима политика и процедура Свјетске банке, који се односе на социјална питања и заштиту животне средине, `Жељезнице` су у јулу објавиле документе Социјална процјена - нацрт и План за управљање животном средином, листа за провјеру - нацрт, на српском језику на својој интернет страници са позивом јавности на слање коментара", саопштено је из Управе.

Из Управе наводе да су као наставак припреме пројекта данас одржане консултације на одвојеним састанцима, којима су испред ЖРС присуствовали чланови јединице за имплементацију пројекта и чланови Управе, са синдикалним организацијама, а потом и са представницима општина и градова и представницима филијала Завода за запошљавање Републике Српске, да би био представљен пројекат, нацрт социјалне процјене и чули коментари на нацрт социјалне процјене.

"Састанак о истој теми сутра ће у Бањалуци бити одржан са представницима министарстава, Удружења послодаваца, Привредне коморе и Завода за запошљавање. Данашњи састанци, као и сутрашњи, почетак су будуће континуиране сарадње у процесу реструктурисања `Жељезница Републике Српске`", додаје се у саопштењу.

У оквиру "Жељезница Републике Српске" дјелују Синдикат жељезничара Републике Српске, Самостални синдикат машиновођа, Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности Бањалука, Синдикат радника инфраструктуре Добој, Синдикат радника инфраструктуре Бањалука и Самостални синдикат одржавања шинских возила Приједор.

Извор: СРНА