latinica  ћирилица
20/09/2017 |  08:10 ⇒ 13:53 | Аутор: РТРС

Гувернер Порторика:Спремите се за Марију, изгубићемо доста

Ураган Марија креће се према Порторику након што је јуче свом јачином вјетра ударио у карипско острво Доминику и иза себе оставио пустош.
Ураган - Фото: Getty Images
УраганФото: Getty Images

Гувернер Порторика Рикардо Росело рекао је да би Марија могла да удари "снагом и насилношћу каква није виђена неколико генерација".

"Изгубићемо доста инфраструктуре у Порторику", рекао је Росело и додао да ће се острво послије удара највјероватније суочити са нестанком електричне енергије и комуникација која би могла да траје данима.

Власти су упозориле грађане који живе у кућама од дрвета и другог слабијег материјала да пронађу сигурнија склоништа прије олује.

Ураган Марија достигао је снагу од 280 километара на час, са могућношћу даљег јачања, саопштио је амерички Национални центар за урагане у Мајамију.

Ураган се тренутно налази на 45 километара југоисточно од острва Сент Крој и 190 километара од Порторика и креће се брзином од 17 километара на час.

Истовремено ураган Хосе ослабио је на ниво тропске олује, али метеоролози наредних дана очекују високе таласе дуж америчке Источне обале.

Национални центар за урагане у Мајамију саопштио је да је Хосе ослабио на 110 километара на час, као и да се очекује његово додатно слабљење наредних дана.

Извор: Бета