latinica  ћирилица
20/09/2017 |  08:14 ⇒ 16:47 | Аутор: РТРС

Настављено суђење за злочине над Србима у Орашју

У Суду БиХ је настављено суђење десеторици припадника Хрватског вијећа одбране оптужених за ратни злочин над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Орашја 1992. и 1993. године.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

За злочине у Орашју оптужени су генерал ХВО Ђуро Матузовић, Иво и Тадо Оршолић, Марко Доминковић, Јосо Недић, Марко Блажановић, Мато и Анто Живковић Стјепо Ђурић и Мирко Јурић чији предмет је спојен у овом случају. Према оптужници, они су злочине починили као припадници командних структура ХВО-а и полиције у Орашју, те припадници Војне полиције.

Оптужница их терети за прогон српског становиштва, убиства, затварање, мучење, силовања и друга нечовјечна дјела. Матузовић, Живковић и Ђурић оптужени су и да су, са њима познатима припадницима Војне полиције ХВО-а, у шупи у Доњој Махали и у логору у Основној школи у Доњој Махали учествовали у убиствима, мучењу и нечовјечном поступању, те наношењу великих патњи и повреда ратним заробљеницима.

Свједок Тужилаштва БиХ Мило Крунић рекао је на рочишту 6. септембра да су ми чупали нокте на ногама, поломили ребра и јагодичну кост. Он је додао да је по доласку у Доњу Махалу већ затекао десетак цивила чије је лице било модро од удараца, те да су их тукли војни полицајци ХВО-а којима је командовао Перо Винцетић.

Свједок је рекао да је лично сахранио Јаћима Цвијановића који је подлегао од удараца, те да је подлегао и Ранко Стојнић за којег је чуо да је "завршио у Сави". Мило Крунић размијењен је 4. септембра 1992. године. Каже да је по доласку у логор имао 65 килограма, а на дан размјене 37.

Извор: СРНА