latinica  ћирилица
20/09/2017 |  10:39 ⇒ 12:03 | Аутор: РТРС

Управа ЖРС позива на прекид штрајка

Управа "Жељезница Републике Српске" позвала је раднике да окончају штрајк глађу и да се врате својим редовним радним обавезама, те да не дозволе да њихов тежак положај користе појединци и одређене групе из Српске и окружења ради политичке промоције и даљег урушавања ЖРС-а, као и покушаја урушавања институција система Српске.
Жељезнице РС - Фото: РТРС
Жељезнице РСФото: РТРС

Из ЖРС-а кажу да радници имају право да изразе своје незадовољство, али да оваквим видом протеста угрожавају своје здравље.

Управа наводи да се проблеми у оквиру "Жељезница" могу и морају рјешавати искључиво у складу са законом, уз пуно разумијевање тренутног стања у којем се предузеће налази, те је позвала све раднике да своје незадовољство исказују искључиво у складу са прописаним процедурама и у дијалогу са Управом.

"Управа не може да прихвати дијалог са радницима који поступају супротно од наведеног јер би на тај начин био дат легитимитет поступању које није у складу са законским прописима, али је спремна да са свим незадовољним радницима разговара од оног момента када и њихово поступање буде уведено у законске оквире", саопштено је из ЖРС.

Наглашавају да не споре да према радницима постоје знатна дуговања из претходних година, те мања дуговања из ове године, и указују да се у вези са рјешавањем овог питања воде значајне активности како би се обезбиједила финансијска средства да се сва дуговања према радницима измире почетком наредне године.

Из ЖРС-а истичу да у овим активностима кључну улогу има Влада Републике Српске, како кроз обезбјеђивање подршке Свјетске банке, тако и кроз друге видове подршке унутрашњем реструктурисању "Жељезница", што даје чврсту гаранцију радницима да ће њихови проблеми у догледно вријеме бити ријешени.

Поручују да ће и у наредном периоду водити рачуна да се прије свих осталих трошкова пословања на мјесечном нивоу приоритетно исплаћују плате радницима, а додатним ангажовањем покушаће да обезбиједе редовнију исплату топлог оброка и материјалних трошкова радника.

Извор: СРНА