latinica  ћирилица
20/09/2017 |  18:21 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Дикаприо: 20 мил. долара за борбу против климатских промјена

Леонардо Дикаприо је објавио да ће његова фондација донирати 20 милиона долара за борбу против посљедица климатских промјена.

Огромни износ подијелиће више од 100 организација које се баве заштитом природе, очувања морских створења и програмима борбе против климатских промјена.

То је највећи износ који је икад донирала фондација славног оскаровца, иако је од свог оснивања 1998. укупно дала око 80 милиона долара у добротворне сврхе.

- Поносни смо на то што ћемо подржати рад више од 100 организација на домаћем терену и у иностранству - рекао је Дикаприо, уочи конференције о климатским промјенама на универзитету Јејл.

- Ови грантови штите наше океане, шуме и угрожене врсте за будуће генерације и баве се хитним и егзистенцијалним изазовима климатских промена - навео је глумац.

- Грантови покривају шест области: климатске промјене, дивљи свеијт и очување природе, морског свијета, иновативна рјешења, права домородаца и калифорнијски програм климатских промјена. Изазов је да пронађемо нове начине да запослимо милионе људи и преобратимо сваког појединца у борца за чист ваздух и питку воду - истакао је Дикаприо.

- Морамо захтијевати да политичари прихвате климатске промјене и хабро се обавежу да се боре против њих, прије него што постане прекасно - упозорио је он.

Области на које су грантови усмјерени укључују Сомалију, Кенију, Амазонију и САД.

Прошле године глумац је имао састанак са Доналдом Трампом, с којим је разговарао о климатским промјенама и томе како "зелени" послови могу да подстакну економију САД.

Извор: Агенције