latinica  ћирилица
20/09/2017 |  19:01 ⇒ 21/09/2017 | 10:21 | Аутор: РТРС

Мектић демантовао Мектића - прислушкивали смо, нисмо прислушкивали! (ВИДЕО)

Бројна реаговања на наводе хрватског "Национала" да Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ незаконито прати хрватске политичаре и привреднике.
Драган Мектић (фото:dnevnik.ba) -
Драган Мектић (фото:dnevnik.ba)

Конфузију је унио министар безбједности Драган Мектић, који је прво признао прислушкивање хрватских званичника, па покушао да се демантује. Тврди, све је по закону.

Министар безбједности БиХ, Драган Мектић данас је имао два коментара. У првом није демантовао писање "Национала" да ОБА прислушкује хрватске политичаре.

- Све до чега смо дошли, све што смо сазнали, а о чему је нешта писао портал "Журнал", а нешто "Национал" загребачки, смо постили су складу са законом - сматра Мектић.

Само 60-ак минута касније, Мектић је покушао објаснити да је говорио хипотетички. То јест, да ОБА неће презати да прислушкује свакога ко буде угрожавао интересе БиХ. 

- Уставна је могућност да примјенимо и те посебне мјере, то сам рекао. Али нисам рекао да ОБА прислушкује званичнике Хрватске и молим вас да то коригујете - рекао је Мектић.

Најновија шпијунска афера потврђује да је БиХ једна од ријетких замаља у којој обавјештајни сектор није под парламентарном контролом, сматра Никола Шпирић. Донедавног члана Заједничке комисије за контролу рада обавјештајних агенција БиХ не изненађују информације о злоупотребама обавјештајаца.

- Стварање паралелизанма у обавјештајном сектору је опасно по БиХ, и као што видите за успоставање добросусјеских односа - истакао је посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Никола Шпирић.

И посланик Независног блока у Парламенту БиХ Садик Ахметовић ову аферу доводи у везу са недавним наводима да обавјештајци БиХ прислушкују државнике Србије.

- Бојим се да су исти актери, они који су били и у афери "Ушће", сигуран сам да је ово један паралелизам - изјавио је посланик НБ-а у Представничком дому ПС БиХ Садик Ахметовић.

- Оно што смо утврдили на Заједничкој комисији је да ОБА ради по закону и лично сам увјерен да нема прислушкивања страних политичара - каже шеф Клуба посланика ДФ-а у Представничком дому ПС БиХ Дамир Бећировић.

Суштински проблем је настао оснивањем заједничке обавјештајне агенције. Тада је Федерална незаконито преузела премоћ над Обавјештајном службом Републике Српске, каже декан Факултета бзбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић. ОБА је, сматра, у велики проблем доспјела након афере прислушкивања политичара Србије.

- Очигледно, кад се једна таква афера попут "Ушћа" не ријеши, афере почињу да сустижу једна другу - додао је Ћеранић.

Ћеранић наглашава да би о овој афери требало да се, прије свих, огласе Савјет министара и Предсједништво БиХ