latinica  ћирилица
23/09/2017 |  10:15 ⇒ 11:07 | Аутор: РТРС

Меркелова добила пријетеће писмо на арапском

Њемачка канцеларка Ангела Меркел и неколико политичких званичника у тој земљи примили су пријетећа писма с бијелим прахом и жилетима, саопштила је берлинска полиција.

Те пошиљке, које су стигле уочи недјељних парламентарних избора, упућене су у сриједу и четвртак и насловљене на пет особа. Садржале су бијели прах и жилете. Једна од пошиљки је била упућена канцеларкином супругу Јоакиму Сауеру, на њихову берлинску адресу.

Поруке у писмима су написане на арапском, а потписала их је њемачка селефистичка заједница, која је упозорила да је садржај "смртоносан, не дирати", прецизирала је државна телевизија АРД.

Полиција је саопштила да води истрагу о писмима и да прах није штетан.

Друга писма су послата лидеру баварске сестринске партије Меркелове Хришћанско-демократске уније Хорсту Зихоферу, посланику крајње љевичарске Љевице Грегору Гизију и кандидату Зелених Катрин Геринг-Екарт.

Један од прималаца, посланик Зелених Ханс Кристијан Штребеле рекао је да се можда ради о манипулацији и да, иако су поруке написане на арапском, пошиљаоци су можда из крајње деснице. Он је подсјетио на недавну аферу њемачког војника који је маскиран у сиријског тражиоца азила планирао нападе на представнике љевице.

Штребеле је навео да текст писама садржи правописне грешке, што покреће сумњу да су га послали исламисти или крајње десничарски активисти у покушају да изазову страх.

Извор: Агенције