latinica  ћирилица
25/09/2017 |  12:29 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Каран: Референдум - највеће демократско достигнуће

Предсједник Републичке комисије за спровођење референдума Синиша Каран изјавио је данас Срни да је веома значајно што је Република Српска ушла у ред земаља које су спровеле референдум, што је највеће демократско достигнуће грађана и народа.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

"Референдум је најдемократскији облик изјашњавања још од античке Грчке, којим се потврђује суверенитет једног народа и грађана", рекао је Каран поводом годину дана од одржавања првог послијератног референдума у Српској, на којем је вољом грађана потврђено да се 9. јануар обиљежава и празнује као Дан Републике.

Он је истакао да је референдум постао синоним за слободу грађана Републике Српске и српског народа у остваривању права у комплексној државној заједници каква је БиХ.

"Нашли смо пут и начин да о свим важним питањима за Републику Српску одлучујемо на референдуму. Грађани се на референдуму могу изјаснити да ли су или нису за било какве процесе који се тичу Републике Српске", додао је Каран.

Становници Српске изјашњавали су се о питању: "Да ли подржавате да се 9. јануар обиљежава и слави као дан Републике Српске?". На референдумско питање позитивно је одговорило 99,81 одсто грађана, изашлих на гласање.

На основу резултата, Народна скупштина донијела је Закон о Дану Републике, према којем се 9. јануар обиљежава и празнује као секуларни празник.

Извор: СРНА