latinica  ћирилица
25/09/2017 |  12:39 ⇒ 13:10 | Аутор: РТРС

Војска Ирачког Курдистана чека руско оружје

Курдске наоружане формације - пешмергe -спремни су да одбију сваки напад на Ирачки Курдистан, гдје се одржава референдум о независности, рекао је у интервјуу за Спутњик генерал Сирван Барзини.

"По ком мишљењу, неспорно је да се пешмергe налазе у стању борбене готовости. Успјевали смо да се изборимо са ирачком војском која броји милионе људи, која је у то вријеме била најмоћнија у региону само са аутоматима калашњикова. Наравно, спремни смо да одбијемо нападе од било кога", изјавио је Барзини.

Ипак, према ријечима Барзинија, пешмергe, захваљујући богатом искуству сарадње са суседним државама, сматрају га "разумним".

"Они су за 45 годинa видјели ко су Курди. На дјелу смо им показали да смо њихови најбољи сусседи. Не верујем да ће бити војног мијешања нити да ће се десити нека слична грешка", рекао је командант.

Он је додао да се Ирачки Курдистан нада да ће у случају проглашења независности највјероватније модернизовати војску руским оружјем.

"То ће бити нова држава, министри и војни стручњаци, али, по мом мишљењу, највјероватније ће то бити руско оружје јер за његово коришћење имамо искуство и праксу. Током курдских револуција коришћено је руско оружје", рекао је Барзини.

Данас се у Ирачком Курдистану одржава референдум о независности.

Извор: Спутњик