latinica  ћирилица
25/09/2017 |  13:36 | Аутор: РТРС

"Институције БиХ искључиви кочничари европског пута"

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је данас Срни да су институције БиХ искључиви кочничари европског пута земље.
Златан Клокић - Фото: РТРС
Златан КлокићФото: РТРС

Реагујући на излагање министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка на Међународној конференцији европских региона и градова у Салцбургу, у којем је за све застоје БиХ на европском путу оптужио Републику Српску и њене институције, Клокић је рекао да је ријеч о, у најмању руку, срамотној изјави.

"Ријеч је и о још једном од многих примјера злоупотребе сваке прилике од представника такозваног Савеза за промјене да блате и обрачунавају се са Републиком Српском и њеним институцијама", сматра Клокић.

Он је истакао да је посебно упечатљиво да се Црнадак није ни потрудио да одговара на питања која му је поставила водитељка панела, већ се одмах патолошки обрушио на Републику Српску.

"Умјесто константних напада и неоснованих оптужби на рачун Републике Српске, боље би било да је признао да су институције БиХ искључиви кочничари европског пута БиХ", додао је Клокић.

Према његовим ријечима, за разлику од Црнатку мрских институција Републике Српске, они који врше власт у заједничким институцијама нису испунили обавезе из Реформске агенде.

Клокић је нагласио да су на нивоу БиХ пропустили и да искоординишу елементарну ствар, као што је приступање БиХ Транспортној заједници, због чега су у Трсту били оштро критиковани од европских званичника.

"Чак их је и европски комесар за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес Хан у писму упућеном предсједавајућем Савјета министара Денису Звиздићу јасно упозорио да је, уз приступање Транспортној заједници, за даље кретање БиХ и реализацију инфраструктурних пројеката од суштинског значаја усвајање измијењеног Закона о акцизама, чему су се Црнадак и његове колеге оштро противили, спречавајући на све могуће начине да новац стигне у Републику Српску", рекао је Клокић.

Када је ријеч о одговору на Упитник Европске комисије, каже Клокић, министар Црнадак је морао истаћи да су институције Републике Српске свој дио посла давно одрадиле, али да Савјет министара више од годину дана није у стању да ријеши питање превода обједињених одговора који ће бити послати Европској комисији.

"Пуна су им уста европског пута, а нису били у стању да створе основне техничке претпоставке за испуњење обавеза, што су морали учинити", рекао је Клокић.

Он је напоменуо да је Црнадак могао бар једном ријечју осврнути се на хаос који постоји у заједничким институцијама и на чињеницу да Савјет министара нема парламентарну већину, за разлику од институција Српске које су у потпуности стабилне, без обзира на покушаје такозваног Савеза за промјене да хаос из Сарајева пренесе у Бањалуку.

"Нема сумње да ће грађани Српске овакво издајничко дјеловање препознати на изборима идуће године и тога се Црнадак и његове колеге и плаше. Зато су и кренули да се обрачунавају са институцијама Републике Српске", закључио је Клокић.

На панел-дискусији о сљедећој генерацији нових чланица ЕУ министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак је, упитан због чега БиХ касни са достављањем одговора на питања из упитника Европске комисије, иако су то земље региона много брже урадиле, ничим изазван, јавно критиковао власт у Републици Српској и њене институције.

"Припадам политичком блоку који се строго противи Влади Републике Српске. Видимо да је њихова политика довела Републику Српску до највећег могућег нивоа корупције и најнижег могућег нивоа економије и оптимизма људи", изјавио је Црнадак у свом говору.

Извор: СРНА