latinica  ћирилица
25/09/2017 |  14:17 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Специјална бригада полиције - пуноправни члан БОРС-а

У Бањалуци је данас одржана свечана оснивачка скупштина Борачке организације Специјалне бригаде полиције, која ће постати пуноправни члан Борачке организације /БОРС/ Републике Српске са свим правима и обавезама.
Бањалука: МУП - ветерани - Оснивачка скупштина - Фото: СРНА
Бањалука: МУП - ветерани - Оснивачка скупштинаФото: СРНА

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, који је присуствовао сједници, рекао је новинарима да је ово начин да се поново скупе и активирају сви људи који су у току рата били припадници Специјалне бригаде.

"Циљ нам је да се бринемо о нашим ветеранима и њиховим породицама на један организован начин и да обиљежавамо све значајне датуме које су припадници Специјалне бригаде полиције током рата у цијелој Републици Српској обиљежили у борбама", истакао је Лукач.

Он је рекао да је у саставу Специјалне бригаде полиције током рата било девет одреда, који су у посљедње двије године формирали своје организације широм Републике Српске.

Лукач је рекао да су у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске погинула 784 припадника Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске, од којих су 144 били припадници Специјалне бригаде полиције.

Предсједник Борачке организације Српске Миломир Савчић сматра да у БОРС-у морају бити најистакнутији борци и команданти.

"Припадници Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске спадају у елитне борце Војске Републике Српске /ВРС/ и управо смо осјетили потребу да се ова јединица као колективни члан нађе у БОРС-у", рекао је новинарима Савчић.

Савчић је рекао да се овим и ауторитет БОРС-а и борачке популације у цјелини диже на виши ниво и да се на овај начин у организационом смислу овој јединици одаје огрмно признање за њен допринос у стварању Републике Српске.

"Ова јединица је у протеклом рату била ослонац свим јединицама ВРС у најтежим тренуцима, због чега треба да заузима посебно мјесто у БОРС-у као цјелини и да има своје представнике у највишим органима БОРС-а", закључио је Савчић.

Ратни командант Седмог специјалног одреда полиције Републике Српске Златко Брдар рекао је новинарима да ће се оснивачком скупштином повезати све организационе јединице одреда које егзистирају у својим мјестима.

"У припреми је оснивање координационих одбора бригаде на цијелом простору Републике Српске, након чега ће бити основана кровна Борачка организација Специјалне бригаде МУП-а Републике Српске, која ће радити по статуту БОРС-а и бити њен колективни члан", закључио је Брдар.

Сједници су присуствовали и директор Полиције Републике Српске Драко Ћулум, ратни команданти и припадници Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске.

Извор: СРНА