latinica  ћирилица
25/09/2017 |  16:02 ⇒ 18:21 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан одбране Новог Града (ВИДЕО)

У септембру 1995. године припадници тзв. Армије РБиХ и Хрватске војске окупирали су дио територије Новог Града. Припадници Прве новоградске бригаде, потпомогнути другим јединицама Војске Републике Српске, за седам дана у потпуности су ослободили окупирано подручје.
Дан одбране Новог Града - Фото: РТРС
Дан одбране Новог ГрадаФото: РТРС

Јединице Прве новоградске бригаде 25. септембра 1995. године са Новске планине кренуле су у ослобађање окупиране територије. Борци ове бригаде били су одлучни у борби да што прије ослободе своје домове и дио територије Републике Српске.

- Мислим да се овдје на граници западних општина Новог Града, Костајнице, Козарске Дубице и Градишке бранила Република Српска. Ово је једна од најзначајнијих битака у историји Војске Републике Српске - рекао је Мирко Мачак, некадашњи командант 6. батаљона.

Предсједник Борачке организације Нови Град, Маринко Гачић истакао је да је херојском борбом Војске Републике Српске и народа одбрањена западна граница Републике Српске.

У знак сјећања на те септембарске дане организован је традиционални марш побједе од Трга Младена Ољаче до Новске планине.

- Данас смо овдје да се сјетимо свих оних који су животе дали за нашу слободу - рекао је Бојан Лукач, замјеник начелника општине Нови Град

Ово је и својеврсни историјски час за новоградске ђаке.

- Ишли смо путем којим су наши очеви прошли ратовањем. Ја сам поносан на оно што су они постигли - рекао је ученик Александар Вучен.

Представници породица погинулих бораца, Борачке организације и општине положили су вијенце на централно спомен- обиљежје погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату.