latinica  ћирилица
25/09/2017 |  16:11 ⇒ 18:20 | Аутор: РТРС

Генерални штрајк у Дому здравља у Хан Пијеску (ВИДЕО)

Радници Дома здравља у Хан Пијеску ступили су у генерални штрајк. Овај колектив је већ годинама у тешкој ситуацији и у неколико наврата су ступали у штрајкове упозорења, али безуспјешно. Посљедња исплаћена плата је мартовска.
Хан Пијесак - болница - Фото: РТРС
Хан Пијесак - болницаФото: РТРС

Запослени, њих 26 упозоравају да неће наставити рад док не буду измирена дуговања. Плате нису примили већ мјесецима.

- Дому здравља се очигледно не назире помоћ, пошто смо у посљедње три-четири године имали више штрајкова упозорења, али није било адекватне помоћи која би ријешила наше проблеме - каже Милена Мандић, предсједник синдиката Дома здравља.

В.д. директора Дома Радојка Голијан, која је на овој функцији од маја, каже да је наслиједила 1.700.000 КМ дуга и да подржава раднике.

- Од када сам дошла настојала сам да нешто учинимо како би се стање поправило. Једино што сам могла урадити је да кренемо са неким уштедама, са рационализацијом посла и преусмјеравањем одређених пословних обавеза. Међутим, то није било довољно, јер су проблеми много велики - каже Голијан.

Из Министарства здравља рекли су за РТРС да је све у надлежности локалне заједнице, јер Фонд здравства извршава своје обавезе. У општини тврде да су се дугови гомилали годинама због несавјесног пословања ранијег менаџмента ове установе.

- Дом здравља је потребан општини и грађанима и ми ћемо помоћи Дому да изађе из ових тешкоћа и да функционише нормално. Штрајк радника је оправдан, али они морају да схвате да су у предходном мандату у Скупштини били сви њихови доктори, а и начелник је био њихов доктор - каже Владо Остојић, начелник општине Хан Пијесак.

За вријеме генералног штрајка, у Дому здравља у Хан Пијеску примаће само хитне случајеве. У овом дому регистровано је око 4.000 пацијената.