latinica  ћирилица
25/09/2017 |  18:02 ⇒ 26/09/2017 | 13:13 | Аутор: РТРС

Додик у Бечу: БиХ је експеримент који није донио резултате (ФОТО/ВИДЕО)

У оквиру посјете Бечу, предсједник Републике Српске Милорад Додик одржао је предавање на тему "Позиција Русије у југоисточној Европи".
Додик у Бечу одржао предавање на тему "Позиција Русије у југоисточној Европи" - Фото: РТРС
Додик у Бечу одржао предавање на тему "Позиција Русије у југоисточној Европи"Фото: РТРС

- БиХ је за нас лудачка кошуља, експеримент који није донио резултате. Она представља концепт либералног друштва који је врло брзо након потписивања Дејтонског споразума упао у проблеме - изјавио је Додик на предавању у препуној сали Друштва аустријско-руског пријатељства у Бечу.

- Због жеље да успоставимо мир, пристали смо на споразум који је прављен без нас - рекао је Додик и истакао да Срби никад нису пристали на централизовану БиХ.

Предсједник Српске одржао предавање у Бечу (Фото: РТРС)

Предсједник Српске је говорио на тему српско-руских односа и улоге Русије на Балкану коју је оцијенио конструктивном и коректном.

Уз велики број гостију из аустријског и руског привредног и културног живота, те дипломатског кора, предавању је присуствовао и лидер Слободарске партије Аустрије, Хајнц-Кристијан Штрахе који се посебно осврнуо на дио предавања предсједника Додика о односима у БиХ, али и међународне заједнице према Српској.

Додик је, након предавања, за РТРС рекао да му је изразито драго што Република Српска има пријатеља попут Штрахеа који разумије ситуцију онаквом каква јесте.

Додик-Гуденус: Српска и Аустрија дијеле исте безбједносне изазове

Продубљење привредне, економске и политичке сарадње, али и заједнички безбједносни изазови биле су теме разговора предсједника Републике Српске Милорада Додика са замјеником градоначелника Беча Јоханом Гуденусом. Додик, који је данас боравио у посјети Бечу, захвалио је замјенику градоначелника на пријатељству и разумијевању за положај Републике Српске, али и српске заједнице у Аустрији.

Европске хришћанске вриједности су угрожене. Европа, Аустрија и Република Српска посебно се суочавају са огромним безбједносним изазовом који долази у виду радикалног ислама, констатовано је на састанку.

- Европи пријети исламизација, а обје стране /Република Српска и Аустрија/ могу да уче једна од друге о том проблему. Предсједник Додик зна много о томе и јако ми је драго што смо разговарали - рекао је Гуденус.

Састанак Додика и Гуденуса (Фото: РТРС)

Предсједник Српске је након састанка изјавио да БиХ не чини довољно да смањи опасност од радикалних елемената, прије свега повратника са страних ратишта, што отвара нове безбједносне проблеме за регион.

- Мислим да је веома важно да дјелујемо заједно у тој антитерористичкој коалицији, а јако је битно да, као одговорни људи, таква питања увијек стављамо на дневни ред - рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао добру привредну сарадњу Републике Српске и Аустрије, напоменувши да је Аустрија велики трговински партнер и да је потребно задржати добре односе. Истакао је и да у Аустрији постоји велико разумијевање за положај српске заједнице.

- Сви из српске националне заједнице у Бечу и цијелој Аустрији, треба да знају да овдје имамо пријатеље и да смо овдје увијек добродошли - рекао је Додик.

Гуденус је рекао да у Бечу има много Срба, те да је предсједник Републике Српске увијек радо виђен гост.

Једна од тема разговора били су и предстојећи избори у Аустрији, а потврђена је и добра сарадња између Слободарске партије Аустрије и Савеза независних социјалдемократа.

Саговорници су истакли да је управо Слободарска партија, дуги низ година, поуздан партнер Аустријанаца са српским коријенима, којих има више од 300.000 и који су се савршено интегрисали у аустријско друштво.

Петар Гајић, Аустријанац бањалучких коријена, један је од примјера успјешне интеграције. Предсједник Додик, у пратњи замјеника аустријског градоначелника, посјетио је један од угоститетљских објеката у власништву овог аустријско-српског привредника.

Предсједник Републике Српске је позвао људе српског поријекла који су у Аустрији нашли нови живот и интегрисали се у аустријско друштво да на предстојећим изборима, који се у овој земљи одржавају 15. октобра, подрже политику и кандидате Слободарске партије јер, како је рекао, управо та политика омогућава реалан однос према ономе што су стварне вриједности.