latinica  ћирилица
26/09/2017 |  09:26 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Капетан Драган осуђен на 15 година затвора; Срамотна одлука суда (ВИДЕО)

Драган Васиљковић, познатији као капетан Драган, осуђен је у Сплиту на 15 година затвора због наводног ратног злочина над хрватским војницима и цивилима.
Капетан Драган  (Фото: FAH) -
Капетан Драган (Фото: FAH)

Некадашњег команданта добровољаца у Српској војсци Крајине Жупанијски суд у Сплиту прогласио је кривим по двије тачке оптужнице: злостављање затвореника на Книнској тврђави и напад на полицијску станицу у Глини.

Ову неправоснажну пресуду хрватско правосуђе Драгану Васиљковићу, изрекло је након годину данасуђења и 60-ак саслушаних свједока. Током судског поступка у предмету који има 40.000 странаца, капетан Драган негирао је оптужбе. Став је након изрицања пресуде, поновио и његов адвокат, који најављује жалбу.

"Према стајалишту одбране, супстрат и правилна оцјена доказа не дају подлогу за осуђујућу пресуду од 15 година. Наравно, то ћемо настојати да оспоримо у жалби која слиједи", рекао је Васиљковићев адвокат Томислав Филаковић.

На питање шта му је Васиљковићем рекао након доношења пресуде, Филаковић је изјавио да он није очекивао такву пресуду од почетка и да је то био његов једини коментар.

За директора "Веритаса" Саву Штрпца, који је учествовао у тиму одбране, пресуда представља срамоту хрватског правосуђа, јер нема упориште у доказима.

"Према доказима, требало је да буде ослобођен по свим тачкама оптужнице. За ослобађајућу пресуду требало је да буду храбре и поштене судије, али очито да нису имали ни храбрости нити судијског поштења. Дали су му 15 година затвора, што нема упоришта у доказима", рекао је Штрбац.

И друга страна незадовољна је пресудом. Они који су свједочили против капетана Драгана, сматрају да је казна морала да буде знатно строжа.

"Немам разлога за бити оптимиста да ће овај поступак завршити добро. Надајући се да ће државно одвјетништво поднијети жалбу на пресуду Жупанијског суда", изјавио је свједок Тужилаштва Иван Турудић, док је други свједок Бранко Шуњић изјавио да је одлука суда срамотна и преблага и да је Васиљковић. како каже, заслужио казну од 30 година.

Капетан Драган ухапшен је прије 11 година у Аустралији, гдје је живио под лажним именом. С обзиром на то да је у казну од 15 година урачунато вријеме проведено у притвору и истрази, по ријечима одбране, формално је већ издржао изречену затворску казну.