latinica  ћирилица
26/09/2017 |  12:55 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

ГОАТ титула – нова формула: Новак на врху

Невјероватан повратак Роџера Федерера и Рафаела Надала у 2017. години у којој су освојили по два Гренд слема, актуелизовао је чувену дебату о томе ко је највећи тенисер свих времена. Чувена Г.О.А.Т титула предмет је расправе од настанка "златне ере" и, како се сада чини, сва тројица кандидата имају право да кажу да су је баш они заслужили.

ГОАТ листу чини 12 различитих параметара – турнирски ГОАТ бодови, ГОАТ бодови које доноси пласман на АТП листи, ГОАТ бодови зарађени на основу достигнућа, партија и статистике, број Гренд слем титула, број титула на завршним мастерсима, број титула на Мастерс турнирима, број олимпијских злата у синглу, укупни број великих титула (Гренд слемови, мастерси, завршни застерси и олимпијски турнири), број недјеља на броју 1 АТП листе, укупни проценат побједа, као и Ело рејтинг (метода којом се израчунава вјештина спортисте на основу тежине ривала са којима игра).

Тројица водећих по овој листи су Новак Ђоковић, Роџер Федерер и Рафаел Надал. Тренутно је у предности Швајцарац са 844 бода, мало више од 150 више од другопласираног Ђоковића.

Истина је да је Род Лејвер био чак шест година први на свијету и да је освојио највише титула у историји (200), али то је било у "неком другом времену".

Највише Гренд слем титула:
19 – Роџер Федерер
16 – Рафаел Надал
14 – Пит Сампрас
12 – Новак Ђоковић
12 – Рој Емерсон

Тако, у прилог Федереру иде број Гренд слем трофеја и титула уопште, број недјеља на челу АТП листе, бројни оборени рекорди, као и свеукупни утисак који оставља. Гдје год да се појави привлачи највише пажње и неприкосновени је фаворит и играча и навијача. Међутим, велику мрљу у каријери представљају му оптужбе да је, до доласка највећих ривала, каријеру изградио на "слабој конкуренцији", као и поражавајући међусобни скор са Надалом. Са њим је одиграо највише мечева (37), од чега има 14 побједа и чак 23 пораза.

Шпанац, уз чињеницу да је другу двојицу највише добијао у великим финалима, као и на њиховим омиљеним подлогама и турнирима, једини може да се похвали олимпијским златом у синглу, али су и његови недостаци значајни. Није успио да освоји Завршни мастер у лондону, за који је пнадавно признао да му је највећа професионална жеља). Такође, најчешће је од осталих трпио неочекиване поразе од расположених аутсајдера.

Новак, ипак, може да каже да је једини у Опен ери, у истом тренутку, држао сва четири пехара са највећих турнира у свом власништву, да на оволиком узорку има позитиван однос побједа и пораза против Федерера и Надала, да је имао најбољу сезону коју је "бијели спорт" видио, да је сакупио највећи број АТП бодова икад забиљежен и да је, до ове сезоне, освојио највише Мастерс титула.

Сваки Гренд слем који су освојили Ђоковић, Федерер и Надал оцијењен је на основу четири фактора – сваки од њих доноси одређене бодове који у коначном збиру дају такозвану "најбољу Гренд слем побједу".

1. Просјечан ренкинг играча са којима су се састајали

2. Број побијеђених противника из "велике четворке"

3. Број побијеђених топ 10 играча

4. Број побијеђених Гренд слем шампиона

Свака од обрађених побједа на турнирима рангирана је у четири категорије – рутинска, просјечна, добра и одлична.

10 узастопних финала "велике четворке":
2010. УС опен – Надал побиједио Ђоковића
2011. Аустралијан опен – Ђоковић побијдио Марија
2011. Ролан Гарос – Надал побиједио Федерера
2011. Вимблдон – Ђоковић побиједио Надала
2011. УС опен – Ђоковић побеијдио Надала
2012. Аустралијан опен – Ђоковић побиједио Надала
2012. Ролан Гарос – Надал побиједио Ђоковића
2012. Вимблдон – Федерер побиједио Марија
2012. УС опен – Мари побиједио Ђоковића
2013. Аустралијан опен – Ђоковић побиједио Марија

Према формули коју је осмислио Белшо, Ђоковић је тај који у овом тренутку има предност у односу на другу двојицу, док је Федерер најслабиији по овом рангирању.

Србин ниједном није рутински освојио Гренд слем, има само двије "просечне" титуле, девет "добрих" и једну "одличну".

Рангирање освојених Гренд слемова:

Рутински: Федерер 3, Надал 2, Ђоковић 0
Просјечно: Федерер 9, Надал 5, Ђоковић 2
Добро: Ђоковић 9, Надал 7, Федерер 5
Одлично: Федерер 2, Надал 2, Ђоковић 1

Нема сумње да ће се расправа о најбољем свих времена наставити у недоглед, све док се момци о којима свакодневно причамо не "окаче рекет о клин". Тада ће нас као бумеранг "пући" чињеница да више нећемо моћи да уживамо у њиховим чаролијама и онда ће сваки вид упоређивања изгубити смисао.

А до тада ће, упркос свим опструкцијама, Новак Ђоковић легитимно конкурисати да га једном назову "највећи свих времена".

Извор: Б92