latinica  ћирилица
26/09/2017 |  13:40 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Костајница: Ријека Уна би требало да буде граница (ВИДЕО)

Начелник општине Костајница Драго Бундало истакао је у разговору са члановима Комисије за границу БиХ да би граница са Хрватском код Костајнице требало да буде ријека Уна.
Костајница - Фото: илустрација
КостајницаФото: илустрација

Бундало је данас у Костајници упознао чланове Комисије за границу БиХ о проблемима које ова општина и њени грађани имају због тренутно дефинисане граничне линије између двије Костајнице.

Он је нагласио да катастарска граница не може бити међудржавна, јер је то катастрофално за развој овог града.

"Костајница као град који је настао на десној обали ријеке Уне нема приступ ријеци у дужини од седам километара и не може да развија своју инфраструктуру, као што је обилазница јер нам магистрални пут сада пролази кроз центар града. То не можемо ријешити док се не ријеши питање границе", напоменуо је Бундало.

Он је навео и да су канализациони систем и електроснабдијевање урађени на том дијелу.

"Огромни су и проблеми грађана којима граница пролази кроз баште или спаваће собе, те преко игралишта фудбалског клуба", навео је Бундало.

Он је подсјетио на Декларацију о пељешком мосту, коју је недавно усвојио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, у којој се говори и о граници код Костајнице.

"Овим је уозбиљен приступ БиХ када је ројеч о разграничењу у долини ријеке Уне. Декларацијом се дефинише да у разговорима са Хрватском, уз изградњу пељешког моста, буду ријешена и остала питања између БиХ и Хрватске. Изградња пељешког моста се не може дозволити док се не ријеши питање границе у Неуму, али и у долини ријеке Уне", истакао је Бундало.

Члан Комисије за границу БиХ Зијад Џенановић рекао је да је граница између БиХ и Хрватске идентификована на основу одлуке Бадинтерове комисије.

"То значи да су границе утврђене онакве какве су биле по катастру на дан признања. То је било могуће у јединственој држави и границе тадашњих република су биле административне и нису биле државне", изјавио је Џенановић.

Према његовим ријечима, граница код Костајнице је једна од неуралгичних тачака када је ријеч о граници између БиХ и Хрватске.

"Дошли смо да саслушамо проблеме и чујемо шта тишти ову локалну заједницу и како функционише општина по граници утврђеној по катастру. Након што то видимо и на терену, ово питање ћемо ставити на дневни ред једне од наредних сједница Комисије за границу", навео је Џенановић.

Извор: Срна