latinica  ћирилица
26/09/2017 |  15:20 ⇒ 18:44 | Аутор: РТРС

Скупштина Бијељине: У буџету суфицит од два милиона КМ (ВИДЕО)

Скупштина града Бијељина усвојила је извјештај о извршењу буџета за првих шест мјесеци ове године по коме је приказан суфицит од скоро два милиона марака. Опозиција тврди да је буџет нереално приказан и да се текућа ликвидност одржава задуживањем и продајом градске имовине.
Бијељина - скупштина - Фото: РТРС
Бијељина - скупштинаФото: РТРС

У извјештају о извршењу буџета, који је ребалансом планиран у износу од 52,4 милиона, приказан је суфицит. Локална власт тврди да је буџет стабилан и да се редовно измирују све обавезе, те да су узимањем намјенског кредита плаћени скоро сви дугови из прошле године.

"У буџету је суфицит од нека два милиона КМ што је доказ да је буџет града стабилан и да имамо континуитет када је у питању и пуњење и трошење буџета. Заиста позитивно послујемо када је у питању градска администрација", истакао је Славиша Марковић, предсједник Скупштине града Бијељина. 

Опозиција је у бурној расправи упозорила да су расходи већи за три милиона марака него лани, а да је највише порасла потрошња на ставки плате администарције, док су непорески приходи мањи од плана за 1,5 милиона марака. Вјерују да је буџет у суфициту због нереалног приказивања стања.

"За првих шест мјесеци смо извршавали само обавезе из претходног периода, односно то су обавезе које су остале из изборне кампање, што значи да смо само у првих шест мјесеци плаћали обавезе које је неко произвео ради своје изборне кампање", нагласио је Недељко Ћорић, предсједник Клуба одборника СНСД-а.

Усвојени су плански документи који се односе на измјене два регулациона плана у самом граду који ће бити упућени на јавни увид. У току је јавно излагање плана парцелације за експропријацију земљишта на коме ће бити грађен дрински насип на подручју Јање.

Начелник Одјељења за урбанизам Града Бијељина Миладин Ракић рекао је да је заказана јавна расправа на којој ће се тачно моћи видјети које земљиште се од ког власника изузима.

"То је општи интерес и мислим да ћемо са свим власницима тих парцела успјети договорити", додао је Ракић.

СНСД је предложио да се на дневни ред данашње сједнице Скупштине града уврсти информација о стању у Бањи Дворови гдје због неисплаћених седам плата штрајкује 51 радник, али приједлог није прихваћен.

Најављена је могућност одржавања посебне тематске сједнице о стању у бањи, без прецизирања датума одржавања те сједнице.