latinica  ћирилица
26/09/2017 |  15:21 ⇒ 17:44 | Аутор: РТРС

За изградњу дринског насипа спорна траса са најквалитетнијом земљом

Плављењем Дрине 2010. и 2014. причињено је сто милиона марака штете. Влада је обезбиједила 13,8 милиона долара Свјетске банке за изградњу 34 километра дринског насипа. Грађевиснки радови планирани су за почетак сљедеће године. Спорни су траса насипа и накнада за земљиште, за чију је експропријацију надлежан град Бијељина.
Дрински насип - Фото: РТРС
Дрински насипФото: РТРС

Нико није против насипа, али је против тога да се ради кроз најквалитетнију обрадиву земљу, каже Милорад Јевтић, пољопривредник из Амајлија.

"Ради се о петезу од Јање до Међаша гдје је најквалитетнија земља. Нама је данас криза за храну, многи овдје имају по 2-3 њиве које улазе у насип, више намају", каже Јевтић.

Обрадиве земље на продају у Амајлијама нема, кажу мјештани. Закуп дулума земље је и по 150 марака, а њима нуде, како кажу, смијешну цијену од двије марке по квадрату за највалитетнију земљу.

Након измјене трасе насипа, каже Цвијетин Лукић, имање му остаје у небрањеној зони:

"Ако могу да ми нађу по цијени од двије марке двориште, воћњак, пашњак, није проблем. Они мени нек нађу и нек ми надокнаде".

У Градској управи упутили су нас на ресорно министарство. У Министарству пољопривреде кажу да је експропријација у надлежности града и да грађани имају право да у Градској управи прегледају документацију.

"Локална заједница има обавезу да изврши експропријацију, да аобезбиједи средства. Међутим, ми смо већ једном интеревнисали за дрински насип у вриједности од 500.000 марака из Фонда солидарности и уз овај милион који је дат за експропријацију уз ријеку Јању и преко 200.000 марака за ријеку Саву, имамо близу два милиона марака који је обезбијеђен за град Бијељину", истакао је Чедомир Стојановић помоћник министра пољопривреде, водопривреде и шумарства.

У Министарству истичу да ће сви власници земљишта, за које је утврђен општи интерес, бити позвани у надлежну службу Града, ради договора о накнади за земљиште, које је предмет експропријације.

Да је локална администрација била ажурнија, вјероватно би биле избјегнуте и недоумице и незадовољство мјештана Амајлија.