latinica  ћирилица
26/09/2017 |  16:55 ⇒ 17:01 | Аутор: РТРС

Јевтић: Приоритет одрживи опстанак Срба на Космету

Без одрживог опстанка Срба на Космету, нема ни повратка расељених, изјавио је у Осојану министар за заједнице и повратак у привременој Влади самопроглашеног Косова Далибор Јевтић, који је данас отворио Омладински центар у овом селу, изграђен помоћу средстава ресорног министарства.
Министар за заједнице и повратак у привременој Влади самопроглашеног Косова Далибор Јевтић отворио је данас Омладински центар у Осојану - Фото: СРНА
Министар за заједнице и повратак у привременој Влади самопроглашеног Косова Далибор Јевтић отворио је данас Омладински центар у ОсојануФото: СРНА

"Приоритет мора да буде рјешавање питања узурпиране имовине, тако што ће бити формиран посебан панел у оквиру правосуђа на Косову, са једним јединим задатком - враћање насилно одузете и узурпиране српске имовине", рекао је Јевтић новинарима у Осојану.

Он је навео да се мора радити на изради закона о верификацији имовине јер се без доношења и примјене тог закона не може говорити ни о опстанку, ни о повратку расељених на Косово и Метохију.

Јевтић је истакао да је проблем безбједности питање које спречава повратак расељених, посебно у село Мушутиште код Суве Реке и у Ђаковици.

"Проблем лоше безбедности присутан је у свим срединама, али је најизраженији у оним изолованим и у срединама у којима Срби желе да се врате, али им дојучерашње комшије то не дозвољавају", нагласио је Јевтић, наводећи случај Ђорђа Митровића из Суве Реке који је ухапшен због лажне оптужбе комшије Албанца.

Весна Маликовић, која је задужена за питања повратка у општини Исток, којој припада село Осојане, рекла је да уз Омладински центар постоји базен који је изграђен почетком године, као и довршени Парохијски дом.

"Све то би требало да преосталим Србима, посебно младим, омогући колико- толико лагоднији живот", каже Маликовићева.

Он је додала да се нада да ће доћи до масовнијег повратка Срба јер је расељавање заустављено.

"У осојанској котлини живи 1.000 Срба, од којих је готово половина млађа од 35 година", навела је Маликовићева.

Извор: СРНА