latinica  ћирилица
29/09/2017 |  14:13 ⇒ 14:23 | Аутор: РТРС

Дачић и Лавров: Дијалог предсједника јача сарадњу у свим областима

Дијалог заснован на повјерењу предсједника Србије и Русије помаже да се развија сарадња у свим областима између двије државе, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров током сусрета са српским колегом Ивицом Дачићем у Москви.
Сергеј Лавров и Ивица Дачић (фото: © Sputnik) -
Сергеј Лавров и Ивица Дачић (фото: © Sputnik)

Лавров је истакао да су предсједници Русије и Србије редовно у контакту, саопштено је из Министарства иностраних послова Русије.

Он је подсјетио да се прије неколико дана у Њујорку, у УН, сусрео са предсједником Србије Александром Вучићем, који је потврдио све договоре постигнуте на највишем нивоу, те да је константовано да се они реализују.

Лавров је навео да ће идуће године Србија и Русија заједно обиљежавати годишњнице везане за догађаје и битке у Другом свјетском рату.

Шеф руске дипломатије је изразио задовољство сусретом са Дачићем, наводећи да је Москва задовољна односима са Београдом, који се развијају узлазно у свим правцима.

Он је напоменуо да ће сљедеће седмице у руском граду Тули бити одржано засједање Међувладине комисије за војно-техничку сарадњу, а да се почетком октобра очекује посјета предсједника Скупштине Србије Маје Гојковић Санкт Петербургу и учешће на редовном засједању Међупарламентарног савјета.

"Наши сарадници, као и сарадници наша два министарства у редовном су контакту. Ми тијесно сарађујемо у УН и солидарно гласамо за најважније резолуције Генералне скупштине УН тако да мислим да се међу нама све одвија онако како треба, али видјећемо шта се још може урадити", нагласио је Лавров.

Он је додао да предстоји одржавање сједница Међувладине комисије за трговинско-економску сарадњу, у којој је Дачић копредсједавајући.

Лавров је истакао да је рад ове комисије веома ефикасан и да трговинска размјена између двије земље стабилно расте.

Дачић, који копредсједава српско-руском Међувладином комисијом за економску и трговинску сарадњу, данас ће разговарати и с руским копредсједником те комисије Дмитријем Рогозином.

Извор: СРНА