latinica  ћирилица
01/10/2017 |  15:14 | Аутор: РТРС

Дачић: Београд подржава јединство Шпаније

Србија чврсто подржава територијални интегритет и суверенитет Шпаније, као и њено јединство, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

"Замолио бих све политичке факторе да се не играју тим питањем", рекао је Дачић новинарима у Београду, након отварања изложбе којом је обиљежено 70 година Уницефа у Србији.

Дачић је рекао да су се у случају Србије показали двоструки стандарди, те додао да је у Шпанији, као и у Србији, ријеч о једностраним потезима који нису у складу са Уставом и централном влашћу и као такви представљају кршење међународног права.

"Мени је интересантно како су неки политичари из Србије отишли у Барселону, а нису отишли у Бањалуку када се причало о референдуму. То је непринципијелно", рекао је Дачић, алудирајући на лидера Лиге социјалдемократа Војводине Ненада Чанка који је данас у Барселони.

Дачић је истакао да је Србија упозоравала да се сценарио који се њој догодио може догодити свакој земљи на свијету, пренијели су београдски медији.

"Ако нема међународног права, нема ко да нас штити и све зависи од љубави великих сила, а то је врло релативна категорија", навео је Дачић.

Шпанија је једна од пет држава-чланица ЕУ које нису признале једнострано проглашену независност Косова.

Извор: СРНА