latinica  ћирилица
01/10/2017 |  17:01 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Требиње – обиљежено 26 година од почетка хрватске агресије! (ВИДЕО)

У Требињу је обиљежено 26 година од страдања 19 војника, у првом дану агресије хрватских јединица на територију БиХ и Требиња. Вијенци су положени на споменик у Требињу, и на Хуму, гдје је служен помен петорици погинилих бораца тог краја.
Требиње - обиљежавање - Фото: РТРС
Требиње - обиљежавањеФото: РТРС

Мићо Вишњић, један је од преживјелих у нападу артиљерије из околине Дубровника, првог октобра 1991. године. Тада је рањен у обје ноге.

- Првог октобра сам био на Иваници, на територији БиХ, када су нас напале снаге Хрватске, ЗНГ и ХВО. Било нас је шест, пет их је погинуло, ја сам остао жив - каже Вишњић.

Од тада, па све до завршетка рата, причају његови саборци, бранили су Требиње. Војска Хрватске све вријеме била је на територији БиХ, и иза себе оставила пустош. Спалили су педесетак села, порушили више десетина цркава и гробаља. Тај дио територије Требиња, послије рата, припао је Федерацији. Требињско село Хум, удаљено је седам километара од границе са Хрватском. 

- Очигледна агресија, ово је једно од највише страдалних мјеста у протеклим ратним дејствима/пит.гдје су били – ево овдје, на првим узвишењима - изјавио је Васо Врећа из села Ђедићи.

Иако о агресији свједоче бројни снимци и записи, Хрватска кривицу приписује српској страни. 

- Ми не смијемо да дозволимо да се то тако ради, него да причамо истину, да смо бранили наше домове и да су ти борци погинули бранећи своју земљу - нагласио је предсједник Удружења дјеце погинулих бораца "Наслијеђе" Саша Пешикан.

За одбрану своје територије, погинуло је 258 бораца Требињске бригаде.

- Ниједан војник Републике Српске није погинуо на територији Хрватске, док су они погинули на територији БиХ и Републике Српске, па су подигли споменик на тим мјестима. Па су под притиском међународне заједнице подигли те споменике и све их ставили на хрватску страну, код Осојника - истакао је предсједник Градске борачке организације Требиње Перо Мишељић.

Код споменика на Хуму, у присуству малобројних мјештана и представника Бораче организације, служен је помен и положено цвијеће за борце, који су живот дали за одбрану свог краја.