latinica  ћирилица
02/10/2017 |  08:41 ⇒ 03/10/2017 | 08:00 | Аутор: РТРС

Масакр у Лас Вегасу - У пуцњави 58 мртвих, нападач се убио (ФОТО/ВИДЕО)

У пуцњави у хотел-казину "Менделеј беј", гдје се одржавао музички фестивал, најмање 58 особа је убијено, а више од 500 је рањено. Нападач је идентификован као 64-годишњи Стивен Педок, јавља Ен-Би-Си позивајући се на истрагу.

Америчка полиција саопштила је данас да је Стивен Педок, осумњичен да је у пуцњави у Лас Вегасу убио најмање 58 људи, извршио самоубиство прије доласка полиције. Шериф Џо Ломбардо изјавио је да се нападач пријавио у хотел у овом граду у четвртак, 28. септембра, и боравио у хотелској соби до синоћњег напада.

Амерички Федерални истражни биро је саопштио да Стивен Педок није припадник Исламске државе, те да нема никаве везе са том терористичком организацијом.

- Особа која је убила 58 људи нема апсолутно никаквих повезница са међународним терористичким групама - рекао је агент ФБИ-а Арон Роус и тако демантовао наводе ИД.

Стивен Педкок (фото:Twiter / screenshot)

Исламска држава преузела је одговорност за пуцњаву у Лас Вегасу  У саопштењу које је пренијела агенција АМАК, блиска милитантима, наводи се да је нападач прешао у ислам прије неколико мјесеци.

"Напад у Лас Вегасу извршио је војник Исламске државе као одговор на позив да се нападну државе из коалиције", наводи се у саопштењу.

Америчка полиција раније је објавила да за сада није познато шта је био мотив нападача, али да се вјерује да није био повезан ни са једном милитантном групом. Овај масакр је најтрагичнији догађај ове врсте у историји САД.

У нападачевој хотелској соби пронађено је десетак комада ватреног оружја. Нападач је пуцао са 32. спрата на посјетиоце фестивала кантри музике.

Америчка Служба државне безбједности саопштила да је да не постоје пријетње другим јавним скуповима у САД послије напада у Лас Вегасу.

Предсједник САД-а Доналд Трамп огласио се на Твитеру, изразивши жалост и упутивши саучешће породицама страдалих.

Полиција је раније на свом званичном налогу на Твитеру потврдила да је један осумњичени погођен.

Извор: Агенције