latinica  ћирилица
02/10/2017 |  12:31 ⇒ 13:20 | Аутор: РТРС

Храм Светог Саве у Блажују обиљежио 120 година (ВИДЕО)

Храм Светог Саве у Блажују обиљежио је 120 година. У ово илиџанско, некада српско насеље, већина долази само на празник.
Храм Светог Саве у Блажују - Фото: РТРС
Храм Светог Саве у БлажујуФото: РТРС

Парохија осјечко–блажујска је, према записима, 1883. године имала 250 домаћинстава, а данас- мање од 100. Славко Урта, у деветој деценији, с носталгијом говори о некадашњим временима.

- Раније се, након вјерског обичаја, фијакерима возило на Илиџу гдје је настављано весеље - прича Славко.

Саборовање недјељом по Крстовдану традиција је зачета 1925. године, када су подигнута и освештана звона блажујске цркве, која су аустроугари претопили за топовску ђулад. У годинама након отаџбинског рата, за Србе остале у свом завичају, то је празник охрабрења ...

- Ово мјесто треба очувати, јер оно носи бројне успомене и емоције. Овдје су сахрањене жртве два велика рата, које никада не смијемо заборавити - каже Милан Пејић, предсједник Завичајног удружења "Илиџанац".

Драгоцјена су сјећања на претке који су храм градили, чували и даривали и, њишући колијевку српске духовности и културе, очували национално биће ...

- Овај храм је одувијек уточиште и склониште, кућа радосница и кућа жалосница. Увијек је сабирао народ - каже свештеник Ранко Билинац.

Мада све мање вјерника позива на молитву, звона цркве Светог Саве свакодневно одзвањају Сарајевским пољем, врелом Босне и падинама Игмана. А на велики јубилеј, зачула се поново Сарајевским пољем пјесма српског народа.