X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
02/10/2017 |  12:34 | Аутор: РТРС

Може ли Истра да тражи независност од Хрватске?

Хрватској јавности је референдум у Каталонији занимљив и због питања да ли Истра може да тражи независност од Хрватске, пише Индекс.
Хрватска застава - Фото: Getty Images
Хрватска заставаФото: Getty Images

- Становници Истре у буџет уплате више него што добију назад, око 800 милиона куна више. Дакле, осим себе, они финансирају и остале крајеве Хрватске. С друге стране, владе се редовно праве глуве на приједлоге да из Истре да се држава регионализује“, додаје се.

Подсјећа се да је Истра у састав Хрватске ушла послије Другог свјетског рата, као и да су је у матицу вратили Тито и партизани, док је у очувању хрватског идентитета помогло католичко свештенство.

- Иако нема озбиљнијег покрета који би промовисао истарску независност, политичари, углавном окупљени око ИДС, не скривају да желе да виде Истру као засебну регију. Незадовољни су централизованом државом у којој много више новца уплаћују у буџет, него што из њега добијају, истиче се.

Пеђа Грбин из СДП каже да је по Уставу Хрватска недјељива, а Истра је саставни дио ње, али додаје да и даље постоји проблем чињенице да Истра зарађује више од Хрватске.

Европарламентарац из редова ИДС Иван Јаковчић истиче да случајеви Каталоније и Истре нису упоредиви, али додаје да је нужно да Истра постане регија и да добије висок степен финансијске аутономије, уз напомену да је сасвим логично да Хрватска буде подjељена на регије.

Историчар Твртко Јаковина каже да није могуће бити пожељно да се Истра одвоји од Хрватске, да тражење самосталности није у интересу Истре, али је у интересу Хрватске да буде сличнија Истри.

Извор: Спутњик