latinica  ћирилица
02/10/2017 |  14:05 ⇒ 14:25 | Аутор: РТРС

Нови закон о средњем образовању предвиђа и могућност ванредног образовања

Нацртом закона о средњем образовању и васпитању Републике Српске предвиђено је да ученик, који је прекинуо школовање из оправданих разлога, може ванредно да га заврши под условом да је млађи од 17 година, рекла је данас у Бијељини савјетник министра просвјете и културе Српске Славица Купрешанин.
Бијељина - Купрешанин, јавна расправа - Фото: СРНА
Бијељина - Купрешанин, јавна расправаФото: СРНА

Купрешанинова је на јавној расправи о Нацрту закона о средњем образовању и васпитању навела да је, када је ријеч о ванредном образовању, дато рјешење и за ученике који у трећем или четвртом разреду не положе поправни или матурски испит и који су раније морали да иду у центре за образовање одраслих.

"Нашли смо рјешење да ученик, ипак, може да заврши школовање у својој матичној школи, што се рјешава статутом школе", рекла је Купрешанинова.

Она је навела да су новим законом предвиђене и новине када је ријеч о стандардима занимања и квалификација и изради квалификационог оквира, као и да је за лица која су била у казнено-поправном дому доступно образовање.

"Измјене Закона о средњем образовању посебно су посвећене практичној настави и детаљније је описано њено извођење ван школе код привредника с циљем закључивања уговора између школе и родитеља", рекла је Купрешанинова.

Она је нагласила да нови закон доноси низ новина и да је урађен веома добро, тако да је на претходне двије расправе забиљежена само једна примједба.

"Примједбе које смо чули нису биле суштинског карактера, а једну која се односила на допунску наставу узећемо у разматрање", рекла је Купрешанинова и појаснила да је за ученика, након што је пао на поправни испит, сада одређен тачан број часова ове наставе, односно онолико колико их је имао током школске године из тог предмета.

Влада Републике Српске утврдила је крајем августа Нацрт закона о средњем образовању и васпитању с циљем отклањања уочених недоречености, што ефикасније примјене закона у пракси, те изналажења нових законских рјешења.

Све јавне расправе о Нацрту закона о средњем образовању и васпитању, којих ће бити укупно седам, биће завршене у року од мјесец дана, након чега ће се наћи пред посланицима Народне скупштине Републике Српске.

Извор: СРНА