latinica  ћирилица
03/10/2017 |  10:24 | Аутор: РТРС

Раст индустријске производње у БиХ

У БиХ је у првом полугодишту ове године остварен раст индустријске производње од 2,1 одсто у односу на исти период прошле године, а најзначајнији допринос у укупном повећању остварен је у оквиру прерађивачке индустрије, наводи Дирекција за економско планирање БиХ у извјештају о кретању макроекономских показатеља.

Посматрано по гранама прерађивачке индустрије, најзначајнија повећања у посматраном периоду су остварена у оквиру производње хемијских производа од 17,2 одсто.

С друге стране, смањења су регистрована у оквиру производње намјештаја и износе 25 одсто, а значајан је био и пад у производњи неметалних минерала.

Из Дирекције за економско планирање наводе да је у окружењу, посебно у земљама ЕУ, у првом полугодишту ове године настављен тренд економског раста из прошле године, а да су регистроване стопе раста биле нешто више у односу на исти период претходне године.

Имајући у виду дешавања у окружењу и податке о спољнотрговинској робној размјени који су доста позитивнији, можда се могла очекивати и виша стопа раста, а у Дирекцији оцјењују да би основни разлог што се то није десило могао да буде пад производње електричне енергије у БиХ од 1,2 одсто.

Пад производње електричне енергије у првом полугодишту ове године посљедица је смањења производње у оквиру хидроелектрана за више од 30 одсто, док је производња у термоелектранама увећана за око 15 одсто у односу на исти период претходне године.

Ова дешавања резултирала су повећањем производње у сектору рударства од 7,1 одсто у посматраном периоду.

Извор: СРНА