latinica  ћирилица
03/10/2017 |  13:19 ⇒ 13:19 | Аутор: РТРС

Србија уручила оштар протест Хрватској

Отправник послова Амбасаде Хрватске у Србији позван је данас на разговор у Министарство спољних послова Србије гдје му је изречен оштар протест због реакције званичног Загреба поводом откривања споменика хероју ЈНА Милану Тепићу.
Загреб- Присталице НДХ-а (Фото: Facebook/Igor Premuzic) -
Загреб- Присталице НДХ-а (Фото: Facebook/Igor Premuzic)

Државни секретар Министарства спољних послова Србије Немања Стевановић рекао је да је срамно то што званичници Хрватске, који величају усташтво и злочине почињене током Другог свјетског рата, који подстичу антисрпску хистерију и грубо крше основна људска права у 21. вијеку, протестују због хероја Тепића, који за Србију представља оличење части и морала.

"Коришћење откривања споменика мајору Тепићу за обнављање оптужби против Србије за `оружану агресију` не само да је у правном и историјском смислу потпуно неосновано и неутемељено, већ и крајње лицемерно", рекао је Стевановић, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

У разговору је изражена забринутост због чињенице да Хрватска није направила никакав озбиљнији помак у дистанцирању од растућег тренда рехабилитације нацизма и ревизије историје.

Извор: СРНА