latinica  ћирилица
03/10/2017 |  14:15 | Аутор: РТРС

Хрватској пријети социјална бомба, свима нижа пензија

Влада Хрватске мора хитно пронаћи рјешење за један од најдраматичнијих проблема с којим ће се суочити сви будући пензионери рођени 1962. године и касније.
Хрватска куна (Фото: Thinkstock) -
Хрватска куна (Фото: Thinkstock)

Ријеч је о тзв. додатку 27 одсто на дио пензије који пензионери примају из првог пензијског стуба.

Тај додатак имају сви пензионери који су остварили пензију према општим прописима још од 1999. године, с тим да на страницама хрватског завода за пензионо осигурање јасно пише да је од 1. јануара 2012. тај додатак на пензију од 27 одсто "саставни дио пензије".

Зато је потпуно нејасно због чега су одговорни у Влади одлучили третирати апсолутно све будуће пензионере, који осим што издвајају за први пензијски стуб и штеде у другом пензијском стубу, као категорију повлашћених пензионера који немају право на додатак од 27 одсто, пише Јутарњи лист.

Већ се догађа да поједини нови пензионери, рођени 1962. године, због таквог става Владе почињу примати драматично ниже пензије него тек неколико дана старији људи, а проблем би могао "експлодирати" с таласом пензионисања радника с малом штедњом у 2. стубу који се очекује 2019. године.

Све вријеме влада из непознатог разлога има намјеру будуће фискалне уштеде реализовати на терет будућих пензионера тако што ће или укинути "додатак 27 одсто" или тако што ће арбитрарно смањивати тај додатак од генерације до генерације или од појединца до појединца.

Ту је причу упорно, уз давање врло мало конкретних информација о изгледу будућег система, понављао и нови министар рада и пензијског система Марко Павић, а врло слично одговорио је Јутарњем листу кад су га упитали какав је то план са "снимањем" генерација од 1962. године који наликује државном арбитрирању о висини пензија на уштрб уштеда осигураника у 2. пензијском стубу.

- У Министарству радимо пројекције, анализира се свака година појединачно - поручио је Павић те замолио за разумијевање до креирања цјеловитог рјешења када ће моћи рећи нешто више.

Извор: Б92