latinica  ћирилица
03/10/2017 |  14:30 ⇒ 14:32 | Аутор: РТРС

За пројекте прекограничне сарадње Србије и БиХ 14 милиона евра

Европска унија обезбиједила је 14 милиона евра бесповратних средстава за наставак финансирања пројеката из Програма прекограничне сарадње Србије и БиХ за период 2014-2020. године, изјавио је Штефан Худолин из Делегације ЕУ у Београду на свечаности у Бијељини.
Бијељина - прекогранична сарадња - Фото: СРНА
Бијељина - прекогранична сарадњаФото: СРНА

"За први јавни позив ЕУ је издвојила скоро 5,5 милиона евра, што је до сада највећи износ по позиву, а новина је да су поједностављене процедуре уговарања између двије земље", рекао је Худолин на свечаној конференцији у Етно-селу "Станишићи".

Он је истакао да је прекогранична сарадња веома важна за ЕУ и да се за те намјене издвајају изузетно велика средства, чак и за сарадњу унутар ЕУ, јер је подршка регијама важна за све грађане који живе на том простору.

Помоћник министра за прекограничну и транснационалну сарадњу у Министарству за европске интеграције Србије Михајло Дашић рекао је новинарима да је прекогранична сарадња веома значајна за Србију и да је од 2007. године успјешно реализовано 36 пројеката.

Тарик Џајић из Дирекције за европске интеграције БиХ навео је тематске приоритете за пројектне приједлоге као што су заштита животне средине, управљање чврстим отпадом и отпадним водама, промоција биодиверзитета, као и заштита и промоција културног идентита на подручју Србије и БиХ.

Према његовим ријечима, пројекте који ће бити финансирани кроз Инструмент за претприступну помоћ /ИПА/ могу подносити непрофитне организације као што су министарства и агенције на различитим нивоима власти, локалне самоуправе, развојне и невладине организације, али и музеји и школе. Позив је отворен до 16. новембра.

"У претходном периоду од 2007. до 2013. године објављена су три позива са сличним тематским приоритетима и финансирани су пројекти вриједни девет милиона евра, колико је донирала ЕУ, уз додатних 15 одсто средстава које кофинансирају партнери на пројекту", рекао је Ђајић.

Извор: СРНА