latinica  ћирилица
03/10/2017 |  14:56 ⇒ 15:17 | Аутор: РТРС

Звиздић: Приступање транспортној заједници доноси БиХ 240 милиона евра

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић најавио је да ће приступање БиХ Транспортној заједници омогућити реализацију четири пројекта вриједности 240 милиона евра, који ће значајно допринијети грађевинској индустрији.

"Грант средства која је овим поводом добила БиХ износе 46 милиона евра. Ово ће бити допринос не само грађевинској индустрији, већ ће реализацијом ових пројеката транспортни трошкови наших извозника бити смањени", рекао је Звиздић у Зеници, гдје је отворио два међународна сајма.

Од осталих мјера на којима ради Савјет министара, Звиздић је истакао сет закона о акцизама који је услов за реализацију ова четири пројекта и који треба покренути нови грађевински инвестициони циклус у БиХ.

Он је рекао да би нови Закон о ПДВ-у требало да олакша пословање предузећима у БиХ, те указао на значај склапања низа повољних споразума међу којима је и са Турском, који предвиђа значајно повећање извоза у ову земљу.

Звиздић је оцијенио да су охрабрујући резултати који се остварују у овој години, наводећи да је укупан обим спољнотрговинске размјене БиХ у првих шест мјесеци 2017. године износио је 14,12 милијарди КМ. Он каже да је покривеност увоза извозом износила је 61 одсто, док је највећи дио извоза остварен у земље Европске уније и износио је 71,7 одсто, а у земље ЦЕФТА 16,3 одсто.

Извор: СРНА