latinica  ћирилица
03/10/2017 |  15:41 ⇒ 17:33 | Аутор: РТРС

Потписан уговор са Комерцијалном банком Београд о задужењу (ВИДЕО)

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија и предсједник управе Комерцијалне банке Београд Владимир Круљ потписали су данас уговор о дугорочном задуживању Српске код ове банке у износу од 50 милиона КМ.
Министарство финансија Републике Српске - Фото: илустрација
Министарство финансија Републике СрпскеФото: илустрација

Тегелтија је изјавио да је ријеч о задужењу на шест година уз грејс период од годину дана и каматну стопу од 3,8 одсто без трошкова обрачуна кредита, додавши да је ово први пут да Српска потписује уговор са пословном банком ван БиХ.

Он је нагласио да је ово "чисти комерцијални посао између банке и Владе Српске", наводећи да ова банка има у свом власништву и Комерцијалну банку Бањалука, али да је овдје ријеч о средствима банке из Београда.

- Сматрамо да постоји довољно простора за развој и Комерцијалне банке Бањалука, али и за јаче присуство Комерцијалне банке Београд на тржишту цијеле БиХ. То је потреба у првом реду да се пружи подршка привреди, а послије у том дијелу посла биће и јавни сектор на пројектима који буду за нас интересантни - навео је Тегелтија.

Круљ се нада да је данашње потписивање овог уговора само један од пројеката којег ће Комерцијална банка моћи да подржи, као и да ће оваква сарадња бити настављена.

Министар Тегелтија је изразио наду да ће комерцијалне банке из региона у већој мјери финансирати велике инфраструктурне пројекте у Српској.

Комерцијалој банци из Београда посебно је захвалио што није повјеровала у, како је рекао, нетачне податке о јавним финансијама Српске који су се појавили баш у вријеме расписивања јавног позива за ово дугорочно кредитно задужење.